9.BILMOK Hakkında

BILMOK ile ilgili yazdığım bir önceki yazı

9.BILMOK Kocaeli’de Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Kulübü tarafından organize edildi. Katıldığım ilk BILMOK’tu. Bu yüzden öncekilerle karşılaştırma yapamayacağımdan kişisel fikir ve gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Kısaca organizasyon güzeldi, eğlenceliydi. Birçok yeni şey öğrendim, gördüm. Başka üniversitelerden meslektaşlarımla tanışmak güzeldi. Bunu organize eden ekibe içtenlikle teşekkür ve takdir ediyorum. Elbette hoşuma gitmeyen, yanlış olduğunu düşündüğüm kısımlar da vardı. Uzuncası:

Organizasyon ve Ekibi

Görevli arkadaşlar arasındaki iletişim hızlı ve sürekliydi. Her yerdeydiler ve gerçekten yardımcı olmak için oradaydılar. Ama yardım masası diğer arkadaşlara ne kadar yardımcı oldu bilemiyorum. Bize pek yardımcı olmadılar/olamadılar, yardım masası gelen soruları başka masalardan ve kişilerden yardım alarak bulanık cevaplar veriyordu. Binlerce kişinin katıldığı bir etkinlikte sadece bir tane su sebili vardı. 2.gün sabah 9:00 da su bitmişti. Önceki günden bitmiş durumda kaldığını düşünüyorum. Saatlerce suyun gelmesini bekledik. Fazla bunaltmış olmalıyız ki yarı dolu damacana geldi. Çeşmeden doldurulmuş olabilir mi diye düşünmedik değil :( İnsanlar oturum aralarında kahve veya çay içmek isteyecek haliyle ama o kısımda sürekli sorunlu idi. Sıcak su yoktu, aletler bozuktu, kahve bitiyordu vs. En son kişisel bilgilerimizi paylaşarak elde ettikleri paraları iyi değerlendirmemiş olmalılar ki Lezz Cafee diye üçü bir aradası bir şey koydular oraya. Tuvaletlerin olduğu kısımda el kurutabilmek için hiç bir zaman peçete göremedim ben, hep boştu. Ufak şeyler gibi gelse de beni çok rahatsız etti. Büyük bir organizasyonda bu kadar ufak (ki herkes için ufak olmayabilir) detaylara takılmamın sebebi bunu düzenleyen/düzenleyecekler olarak aynı hataları tekrarlamamak içindir. Yemekleri ve yemekhaneleri gerçekten güzel ve temizdi. Ulaşım konusunda da biz bir sıkıntı yaşamadık, hep yardımcı oldular. Resmi katılımcılar için ayarladıkları otel -kendim için- fena değildi. Sadece uyumak için kullandığımızdan bir eksiklik hissetmedik. İlk günkü akşam etkinliği karşılaştırma yapacak durumda olmadığımdan arkadaşlardan dinlediğim kadarıyla çok iyi değildi. Hep beraber eğlendik ettik, ama daha iyi olabilirmiş, Kocaeli şartlarında ancak bu kadar olurmuş. 2.günkü akşam etkinliği hava koşulları sebebiyle iptal edildi. Katılan öğrenciler kendi aralarında anlaşarak bir kafede toplandı, ancak pek çok kişinin hoşuna gitmedi orda bulunmak. İlerleyen saatlerde bara kaçan onca kişi bir önceki güne oranla daha çok eğlendik bence.

Oturumlar

Hazırlanan program pek hoşuma gitmedi. Bazı şeyler için zorunluluk olsa da böyle olmamalıydı. İlk gün daha fazla katılım olmasına rağmen en kötü oturumların olduğu, sponsor oturumlarının ağırlıklı olduğu bir gündü. Bu, tek günlük gelen(mesela bizim okulun özel katılımcıları) öğrenciler için çok kötü oldu. Eğer bu etkinlik öğrenciler için yapılıyorsa burada bir yanlışlık var. Böyle olmamalıydı. Her oturum 30 dakika ya da 45 dakika olacak şekilde ayarlanmış. Usül mü böyle? Eğer böyleyse gerçekten üzülürüm yani. Sahnenin ayarlanması giriş falan derken 30 dakika doluyor, hop sahne reklam yapan insanlarla doluşmuş yine. Program sürekli aksıyordu. Bu da aradaki 10 dakikalık molaların yapılmamasına sebep oluyordu. Dışarı çıkarsan 30 dakikalık oturumun 10 dakikasını kaçırırsın. Soğuk, sıcak su da yok nereye çıkacaklar diye mi düşünüyorlardı acaba? Bazı oturumlar yine mecburiyetten yapılmış gibiydi. Ama bu durum bana mantıklı gelmiyor. Ürün veya şirket reklamı yapmak yerine deneyimlerin paylaşıldığı, soru-cevap ağırlıklı oturumların olduğu, bilgisayar mühendisilerinin/öğrencilerinin kendi iş alanları, sorunları ve çözümleri hakkında bilgilendiren oturumlar ağırlıklı olsaydı daha güzel olmaz mıydı? İşsiz kalacağını düşünen, az para kazanacağı korkusunu yaşayan yüzlerce öğrenci var/vardı.

Öğrencilerden gelen sorular ve duyduklarımdan sonra bu tweeti atmak zorunda hissettim kendimi. Oturumlar arasına, zaten bütün okulları dolaşan her yere giden Microsoft’u çağırmak ve en uzun süreyi onlara vermek niye? Sebebi para olabilir, başka mantıklı bir sebep göremiyorum, sponsorluk kısmından bahsederken daha detaylı paylaşacağım fikirlerimi. Çok güzel ve faydalı bulduğum oturumlar vardı. Microsoft’u da faydalı bulduğunu söyleyecek olanlar mutlaka vardır. Ama şirket veya ürünler bilgisayar mühendisliği adaylarının kafasındaki sorulara ve kaygılara cevap vermiyor, bu etkinliğin içerisinde olmamalılar bence.

Sponsorluklar - Her Şey Para Mı?

Bu tür büyük etkinlikler için sponsorluklar gerekli elbette. Para bu etkinlikler için her şeydir belki. Ama itici olmadan yapsınlar bu işi. İlk gün programı tamamen sponsor oturumu, en çok kişinin katıldığı bir günde sponsor bunu isteyecektir. Peki onca yolu ilk gün için tepen öğrencinin ne kadar hoşuna gidecek yada işine yarayacak bu durum. Eğer bu organizasyon öğrenci için varsa, yapılıyorsa durum bu olmamalı. Para olmadan yapılacak türde bir şey olmadığının farkındayım. Ama doğru olan bu değil. BILMOK’e katılan öğrencilerin bilgileri neden sponsorlarla paylaşılıyor, buna kim karar veriyor, kayıt yaparken öyle bir soru vardı da ben mi onayladım? Denizbank’tan bana niye mesaj geliyor? Bu tür işler itici geliyor, keyif kaçırıyor. Bu boyutta bir etkinliğin bu tür işler dönmeden de yapılabileceği, başka çözümlerin de olduğu inancındayım.

Fiziki Yapı-lar

Kocaeli Üniversitesi’ne ilk gidişimdi. İtiraf etmeliyim ki basit bir kampüs bekliyordum. Ordan döndüğüm zaman fikirlerim değişmiş, biraz da kıskanmıştım. Konum olarak şehrin dışında, sisli dağların tepesindeydi. Kampüsün orda olmasının haklı sebepleri vardır elbette. Üniversite o kadar şehrin dışındaysa öğrencinin günlük olarak şehre gitmemesi gerekiyor. Bu durumda tam bir yaşam alanına çevrilmesi güzel olacaktır. Konaklama ve eğlenci kısmında eksiklik olduğunu gördüm. Bu sorunlar ilerde çözülürse gerçekten her öğrencinin hayali olabilecek bir kampüs havasına bürünebilir. Tabi kış dönemlerinin olmadığını varsayarsak -mümkün mü?- 2.gün kar yağışı merkezde yoktu, kampüsün olduğu yerde vardı. Hava kararınca her yer sis altında kaldı. Yemekhaneyi zor bulduk :) 2.öğretim öğrencisi olsam, orda okumak istemem heralde. Etkinliğin ilk iki günü kullanılan kongre merkezi ihtiyacı karşıladı, ilk gün orta kısımlarda kalabalık olsa da genel olarak iyiydi.

Kocaeli Uni. Yemekhane Binası Yani

Yukarıda yazılanlar, olumsuzluklar içerse de benim için genel olarak eğlenceliydi. Az biraz oturumlardan, organizasyon yapılışından kazanımlarım oldu. Konaklama, ulaşım, yemekler, üniversite,eğlence. Bunların hepsi benim için sorunsuzdu. Bazı oturumların içeriği ve sponsorlara karşı gösterilen tutum beni rahatsız etti. Umarım İTU ekibi de gözlemler ve çıkarımlarını yapmıştır. Yapacakları BILMOK de hazırladıkları sunum gibi olmaz diye umalım.

Olmamış biliyorum ama yapacak bir şey

Fotoğrafta ortaki kişi organizasyon komitesi başkan yardımcısı Tarık Yurtlu. Kendisi BILMOK’un ilk iki günü fotoğrafta gördüğünüz şekilde dolaştı. 2.gün dikkatimiz ondaydı, onun da eli yakasındaki mikrofondaydı. Sorunları çözmek için koşuşturuyordu. Bu durumu fark ettiğimizde inanılmaz derecede eğlenmiştik. (Sponsor oturumlarından dolayı farklı arayışlara girmiş olmalıyız) Yıllar sonra belki unutmayacağım tek şey varsa o da bu durumdur. 3.gün artık iki günün alışkanlığı olmalı, eli sürekli oraya gidiyordu; ama takmamıştı. Yakası boştu ve sıkıntılı anlar yaşıyor olmalıydı. Çok yorulduğu akşam sohbetinde sesinden ve hareketlerinden belliydi. Gerçekten kendisini takdir ettik. Olur da BILMOK’e Yıldız Teknik Üniversitesi olarak bir kez daha ev sahipliği yaparsak yardımcı olması için kendisini çağıracağımızı söyledik, gelip yardımcı olacağı sözünü aldık. Teşekkürler organizasyon ekibi, teşekkürler geleceği değiştirme düşüncesi taşıyan BILMOK katılımcıları.