AirDroid İnceleme
Airdroid, ismininde bir kısmından belli olacak ki, bir Android uygulaması. Bence gayet yetenekli ve Android kullanıcılarının olmazsa olmazlarından olabilecek bir uygulama. En azından benim için bu noktadan sonra öyle. Bakalım bu uygulama neymiş, ne yapıyormuş.
Telefonunuza bilgisayarınızdan veri aktarmanın bir kaç yöntemi var bu günlerde. Bir kaç tanesine bakacak olursak:
- en eski yöntemlerden, USB kablosu aracılığıyla telefon hafızasına veri aktarabilirsiniz
- hafıza kartını telefondan çıkarıp, gerekli araçlarla bilgisayara takip ordan veri aktarımı yapabilirsiniz
- size online depolama alanı sunan hizmetlerden birini (Dropbox, Box, Drive vs.) kullanıyorsanız bilgisayar ve telefon arasında dosya aktarımı yapabilirsiniz Ancak bu son yöntem upload/download işlemi içerdiği için internet bağlantısı gerektirir ve büyük boyutlu dosyalarda kota sorunu yaratır
Aklıma gelenler bunlar ve şimdi de yeni bir yönteme göz atalım. Airdroid ile kablosuz ağ bağlantısı kullanarak USB kablosuna gerek kalmadan veri aktarımı yapmak.
Diğerleri arasında Airdroid kullanarak veri aktarımı bence en pratik olanı. Nedenlerine bir bakalım.
-
USB kablosunu her gerektiğinde yerinizden kalkıp getirmeniz gerekmeyecek
-
İnternet bağlantısı gerektirmeyen bir olay
-
Evden uzaktaysanız, USB kablosunu yanınıza almanız gerekmeyecek, veri aktarmaktan mahrum kalmayacaksınız
-
Platform bağımsız veri aktarımı yapabileceksiniz
-
Windows dışında bir sistem kullanıyor ve telefon içindeki verileri görüntülüyemiyorsanız, Airdroid işinizi görecektir
Bağlantıyı nasıl kurabiliriz
Ben burada internet bağlantısının olmadığı bir durum üzerinden anlatacağım. Sizin donanımlarınız farklı olabilir, sırası geldiğinde bahsedeceğim, bu yüzden tam olarak benim kullandığım şekilde kullanamayabilirsiniz ancak sizde anlatılan mantık üzerinden kendi yolunuzu bulabileceğinize inanıyorum.
Elimde bir tane laptop var. Dışardan bir kablosuz ağa bağlanabileceğim. Sonuçta eski masaüstü bilgisayarlarda normal şartlarda mümkün değil.
Bir tane de Galaxy S3 var. Telefonda tethering seçenekleri var. Wi-fi tethering özelliğiyle bir hotspot oluşturarak bilgisayar ile bu ağa bağlanıyorum. İnternet bağlantınızın olup olmaması mesele değil. İnternet kapalıyken denedim herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Öbür tethering seçenekleri USB ve Bluetooth. Ama bunlar pek mantıklı değil ve sonuç veriyor mu bilmiyorum denemedim. USB kablosunu taktıktan sonra veri aktarımı özelliği, USB kablosuyla yapmaktan farkı kalmıyor. Sadece ekstra bir kaç özelliği var belki onlar kullanılabilir. Bluetooth ise her laptopta bulunmayabilir. Ben wi-fi tethering ile oluşturduğum hotspot üzerinden anlatacağım diğerlerini sizler deneyebilirsiniz tabi.
Telefon ve bilgisayarı aynı ağa bağladık devam ediyoruz. Bilgisayarınızda bir tarayıcı olmalı(ki en az bir tane vardır :)) ve Airdroid’i indirmiş olmanız gerekiyor. Uygulama ücretsiz, arayüzü gayet basit ve güzel bence.
-
İki cihazın aynı ağa bağlı olduğundan emin olduktan sonra Airdroid’i telefonda açıyoruz
-
Ekranda iki web adresi var. Eğer internet bağlantısı yok ise ve kotadan yemek istemiyorsanız sayilardan olaşan adresi tarayıcınıza yazıp, girin
-
Daha sonra telefondaki şifreyi bilgisayardaki ekrana giriyorsunuz
Eğer sorun yaşamadıysanız üsteki adımlar sırasında tarayıcınızda bir masaüstü görmeniz gerekiyor.
Diğer özellikleri keşfetmek size ve kullanımıza bağlı. Ben bir kaç özelliğinden bahsedeyim:
-
O masaüstü aracılığıyla telefondan mesaj alıp,atabilirsiniz. Hiç denemedim ama sık mesajlaşan biriyseniz kolaylık sağlayabilir. Çünkü karşınıza Messenger ekranı gibi bir şey çıkıyor. Bilgisayar klavyesinden daha hızlı yazıyorsunuzdur bence.
-
Uygulamalarınızı görüntüleyip üzerinde işlem yapabiliyorsunuz. (Uninstall gibi.) Ya da .apk sını bulduğunuz bir uygulamayı kurabiliyorsunuz. Ya da zaten kurulu olan uygulamaların .apk larını bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Daha sonra tekrar tekrar indirmemek için. Bu durumdan farklı şekillerde faydalanabilirsiniz.
-
Açılan pencerelerde upload, download gibi ibareler var ancak önceden dediğim gibi internet bağlantısını kullanmıyor.
Daha bir çok özelliği paylaştığım görsele bakarak az çok tahmin edebilirsiniz.
Not : Sürekli uygulama açılışında gösterilen kodu girmek istemiyorsanız kendiniz ayarlardan bir tane yazabilirsiniz. Pratik bir şekilde bağlanabilirsiniz. Unuttuğunuz durumda girip tekrar yazabiliyorsunuz sorun olmuyor.
Kullanım sırasında karşıma çıkan bir kaç eksikliği var. Bilgisayardaki verileri dosya olarak sürükleyip aktaramıyorsunuz. Dosya olarak aktarmayı desteklemiyor ve ya verdiği hatada söylediği gibi başka tarayıcılarda destekliyordur. Ama sorun değil. Siz aktaracağınız dizinde yeni bir dosya oluşturun, bilgisayardaki aktaracağınız dosyayı açıp içindeki verileri o dosyaya yükleyin.
Bir diğeri, müzik ve video aktarımında bir kaç uzantıyı destekliyor. Bunlar yaygın olan uzantılar, çok yabancı uzantılarla uğraşmıyorsanız sorun olmayacaktır. Bununda üstesinden, denemedim ama, dosyayı zipleyip aktarma işlemi yaptıktan sonra açabilirsiniz diye düşünüyorum.
Bahsedilmeye değer bir uygulama olduğunu düşündüğüm için yazmak istedim. Umarım faydalananlar olacaktır. Aynı zamanda Türkçe dil desteği de var. Benzer uygulamalar var mı bilmiyorum, bakma gereği duymadım şu ana kadar. Sizin varsa alternatifleriniz paylaşabilirsiniz.