Bilgisayar Mühendisliği Tercihi

Tercih dönemi yaklaşırken “bilgisayar mühendisliğini tercih etmeli miyim?”, “YTÜ’de bilgisayar mühendisliği nasıl?” gibi sorular gelmeye başladı. Gelmeye de devam edecek normal olarak. Bu yazıda sorulmaya devam edilecek bu ve benzeri sorulara genel bir cevap niteliğinde fikirlerimi paylaşacağım.

Yazı iki kısımdan oluşacak; ilk kısımda bilgisayar mühendisliğini tercih etmek konusunda kafasında soru işaretleri olanlar için, daha sonra ise bilgisayar mühendisliğini tercih etmeye karar vermiş olanlar için YTÜ bilgisayar mühendisliği hakkındaki düşüncelerimi paylaşacağım.

Neden bilgisayar mühendisliği?

Benim mezun olduğum sıralarda çevremde meslekler hakkında genel bilgilendirmeler yapılmıyordu. Ya da bildiklerimiz tıp, eczacılık, diş hekimliği, inşaat müh, elek-elektronik müh. gibi mesleklerden ibaret olduğu için öyle gelmişti. Eğer hala sınav bittikten sonra hangi bölümü tercih edeceğinize karar vermemişseniz işler biraz şansa kalmış, umarım aradığınızı bulursunuz. Benim bu bölümü tercih etmem şu şekilde olmuştu: lise 1. ve 2.sınıfta bilgisayarı yeni yeni keşfediyordum. Oyun oynamak, sitelere girmek. Biraz zaman geçince photoshop, site yapmak falan diye ilerledi. Sınava hazırlanmaya başladığımda hangi bölüm için hazırlanacağıma karar vermem gerekiyordu. Üstte sıraladığım mesleklerden hiç biri ilgimi çekmiyordu. Arkadaş bilgisayarla çok uğraşıyorsun, bilgisayar mühendisliğini araştırsana demişti. Biraz araştırdıktan sonra karar vermiştim. Ucu açık bir meslekti. Okuyup internet cafe açanı da varmış(çoğu insanın bildiği bilgisayar mühendisliği örneği) ama çok farklı,başarılı işler yapanları da vardı. Gün geçtikçe insanların bakış açıları değişiyor tabiki. Tıp okuyarak insanların ömrünü uzatamayacaktım belki ama bu bölümde öğrendiklerimle o süre içerisinde işleri hızlandırabilirim düşüncesiyle bu bölümü tercih etmiştim.

Bu bölüm bana göre mi?

Elbette tercih yapacağınız bölümleri belirlerken biraz da olsa kendinizden haberdar olmanız, bu bölümde başarılı olup olamayacağınız konusunda ip ucu verecektir. Mesela bu bölüm matematik ağırlıklıdır. Eğer okul hayatınız boyunca matematikten nefret ettiyseniz, işler biraz zor olacaktır. Özellikle yazılım konusunda matematik seviyeniz, ilginiz yaptığınız işlerin boyutunu değiştirecektir. Donanım kısmında/derslerinde fizik bilgisi gerektiren kısımlar var. Fizik dersini sevmediğim için donanım dersleri biraz sıkıcı gelir mesela bana, ama yazılım dersleri benim için daha ilgi çekicidir. Biyoloji veya kimya dersleri ilginizi çekiyorsa o dersleri temel alan bölümleri biraz araştırın bence. Matematik veya fizik temelli bir bölüm olsada bu bölümü tercih etmek için o derslerde çok başarılı olmanız gerekmiyor tabiki ama pişmanlıkların yaşanmaması için en azından biraz ilgi duymak gerekiyor.

Mezun olurken veya okumaya devam ederken bu bölümde belli bir yol yok. Mezun olur, kpssye girerim, devlette çalışırım. Mezun olur, klinik açar, hayvanları tedavi ederim. Gibi gidişatı belli olan bir bölüm değil. O yüzden çoğu insandan farklı şeyler dinlersiniz bu bölüm hakkında. Eğer en ufak bir ilginiz varsa ve bunlar Facebook hesabı hacklerim, emlakçı amcama site yaparım şeklinde değilse siz de kendinize uygun bir yol mutlaka bulursunuz. Buraya bir bilgisayar mühendisinin yapabileceği çalışmalara dair örnekler ekleyeceğim.

Olmazsa olmazlardan biri olmasa da bu meslekte/bölümde başarılı olmanızı sağlayacak bir diğer kriter. Self-learner olmak: Kendi kendinize öğrenebiliyor olmanız. Dört yıllık eğitim sürecinde öğrenecekleriniz sadece temel şeyler olacak, yıllar ilerledikçe öğrendiklerinizin sadece başlıklardan ibaret olduğunu fark edeceksiniz. Bu noktada kişinin kendi kendine bir şeyleri öğrenebiliyor olması çok önemli. Bu okul gerektirdiği için değil siz istediğiniz için çalışmak anlamına geliyor. İşler de o yöne doğru ilerliyor zaten. Bu konuda internette sayısız online eğitim sunan site var. Gün geçtikçe artıyor. Kendi başınıza çalışma ve öğrenme istediğiz sizi ileriye taşıyacaktır.

Eğer kendinize uygun bir meslek/bölüm bulamadıysanız ve çoğu üniversitede olduğundan dolayı bilgisayar mühendisliğini tercihleriniz arasına “hadi bunu da ekleyeyim” diyerek yazarsanız hayal kırıklığı yaşarsınız. Eğer aklınızda başka bir meslek vardı ve puanınız yetmediyse farklı bir bölüm, hele de bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmeyin bence. Çünkü bu bölüm sizden sürekli birşeyler öğrenmenizi, yapmanızı bekleyecektir. Eğer isteyerek gelmediyseniz, araya sıkıştırdığınız bir tercihten dolayı geldiyseniz her gününüz pişmanlıklarla geçecektir. Uzun yıllar pişmanlık yaşayacağınıza bir yıl daha bekleyip istediğiniz, seveceğiniz bir bölüm için tekrar çalışın bence.

Bu bölümü tercih etmeden önce, bu bölümde öğreneceğiniz programlama, donanım vs. bilmenize gerek yok. Ben bilmiyorum, bu bölümü tercih edersem yapamam şekline düşünmeyin bence. Çünkü en basitinden inşaat mühendisliğini tercih eden bir insan da o bölümdeki temel şeyleri bilmiyordur. İlginizin olması, tercih etmek için kendinize bir kaç sebep bulmanız yeterli. Üstte yazdıklarımı da göz önünde bulundurmak gerek tabi. Öbür taraftan önceden ilginiz varsa, uğraştıysanız bu size bir yere kadar kolaylık sağlayacaktır, temel şeyleri bildiğiniz anlamına gelir. Ama ilk yıldan sonra gelmeden önce hiç bir şey bilmeyen öğrenciyle aynı seviyeye gelmeniz muhtemel.

İşsiz kalır mıyım?

Hemen her meslekte olduğu gibi bilgisayar mühendisliğinde de başarılı olup olmamanız size bağlı bir durum. Başarıya bağlı olarak size sunulacak imkanlar, kazanacağınız paralar da değişkenlik gösterecektir. Bilgisayar mühendislerinin yaptığı işlerin kesin bir tanımı yok, her gün yeni bir iş alanı onlar için doğabiliyor. Bu bölümü severek okuyup, kendini günler/yıllar geçtikçe yenileyen, geliştiren bir insanın işsiz kalacağını hiç zannetmiyorum. Eğer bir devlet kurumunda da çalışmayı düşünmüyorsanız, alacağınız paranın üst sınırı yok. Ne kadar başarılı ve vazgeçilmezseniz alacağınız para da o derece fazla olacaktır. Bilgisayar mühendisliği bölümü şu anda hemen hemen her üniversitede var. Bunun sebebi olarak hocalarımdan birinden şunu duymuştum: “Açılması çok zor olmayan bir bölüm. Gereken tek şey birkaç sınıf, lab ve hoca.” Buna bağlı olarak her sene mezun olan bir sürü insan var. Türkiye’de bu mesleği yapan insan sayıda çok fazla ama iş alanları sınırlı olabilir. Çünkü bu konularda yeni yeni gelişiyoruz ve gelişme bir kaç il ile sınırlı. Bu yüzden mezun sayısına ve iş yapan sayısına baktığımızda acıklı bir durum ortaya çıkıyor. Bu durum bence yapacağınız tercihi etkilememeli. Dediğim gibi her şey size ve başarınıza, istediğinize bağlı. Buraya da yakın zamanda mezun olmuş, güzel yerlerde çalışan birkaç bilgisayar mühendisi ekleyeceğim yakın zamanda.

Bu bölümü tercih etmeye karar vermiş olanlar için YTÜ bilgisayar mühendisliği ve diğer üniversitelerden bahsedeceğim bir yazı daha yazacağım. Yazıda sizin farklı düşündüğünüz, eklemek istediğiniz, değinilmesi gerektiğini düşündüğünüz noktalar varsa yorum olarak belirtin lütfen.

Okunabilecek Ek Yazılar

Eğer bilgisayar mühendisliğini tercih etmekte karar kıldıysanız, hangi ünversiteyi neden tercih edeceğiniz ve YTÜ bilgisayar mühendisliği hakkındaki fikir ve görselleri içeren blog yazisina göz atmak isteyebilirsiniz.

İyi çalışmalar.