Guake Terminal
Bu blog yazısında bir kaç gündür aktif olarak kullandığım ve etkilendiğim, bundan sonraki taze kurulumlardan sonra ilk kuracağım programlardan Guake Terminal’i anlatacağım. Sık sık yaptığım bir şey değil ancak bence bu programramla ilgili bir kaç şey karalamalıyım buraya diye düşünüyorum.
Eğer GNU/Linux dağıtımlarından birini(Ubuntu, Fedora, Mint, Debian…) kullanıyorsanız yolunuz terminale(konsola, siyah ekrana) düşmüştür. Düşmemişse de açıp bir işinizi ordan halledeceğiniz günler yakındır. Terminalden korkulduğu, çekinildiği ile ilgili yazılar okudum; ancak korkacak bir durum yok. Geçmiş zamanlarda bu günkü grafiksel arayüzler yerine (GUI) metin tabanlı siyah ekranlar(CLI) yardımıyla bilgisayarla etkileşim kuruyorlarmış. Grafiksel arayüzlerin çekiciliği ve bazı görevleri daha hızlı yapabilmemizden dolayı ve Microsoft’un Windows işletim sistemlerindeki tutumu, normal kullanıcıları terminalden uzaklaştırdı. Hangi kullanımın daha etkili olduğuyla ilgili internette bir çok tartışma var. Ama bence en mantıklısı ikisini bir arada kullanmak. Bazı işlemleri, birinde diğerine göre daha kolay, daha hızlı yapabiliyorsunuz. Eğer şimdiye kadar terminal ile karşılaşmadıysanız, CTRL+T kombinasyonuyla kahramanınızla tanışın :) .
Şimdi artık terminali kullanmaya başladınız (Uzun süreçli bir çalışma gerektirir,yavaş yavaş olacak sabırlı olmalıyız). Kurulu gelen terminalin size izin verdigi ölçülerde bazı özelleştirmeler yaptınız. Ancak Guake Terminal programını kullandığınızda çalışma şekliniz ve aldığınız verim değişecektir.
Kurulumu Aşaması
Programlar dağıtımlara göre değişiklik gösterebileceği gibi masaüstü ortamlarına (DE=DesktopEnvironment) göre de değişiklik gösteriyor. İki yaygın masaüstü ortamı için:
- KDE : Yakuake [Kubuntu için bunu kullanabilirsiniz mesela.]
- GNOME : Gauke [Ubuntu için de bunu kullanabilirsiniz.]
Ben Guake Terminal’i kullanıyorum Ubuntu için ve ondan bahsedeceğim. Öbür türlü kurulumlar da benzer yolları izleyecektir. UBS(UbuntuSoftwareCenter)‘dan Guake yazdığınızda çıkacaktır, kurulumunu kolayca yapabilirsiniz. Artık terminal korkmadığımıza göre tek satirlik kodumuzla programı kurabiliriz.
sudo apt-get install guake
Şifrenizi girdikten sonra kurulum başlayacaktır. Eğer bir sorunla karşılaşmadıysanız devam edelim. Artık eski terminal programını sonsuza kadar kapatabilirsiniz :).
Özelleştirme
Guake programını açtıktan sonra kenarlarda bir yerde bildirim ile programı önceden atanmış bir tuş ile açıp kapatabileceginizi söyleyecek.
Bu tuş ESC tuşunun altındaki ikili tırnak işareti tuşudur.
Aslına bakarsanız hangi tuş olduğunu hatırlamıyorum. Söylediğim tuş özelleştirirken ilk tercihim olmuştu.
Bir iki deneme yaparak pratikliğini gözlerinizle görün.
Özelleştirmelerimizi yapmak için Guake Terminal’i açtıktan sonra açılan pencerenin üzerine sağ tıklayıp ‘Preferences’ [seçenekler/Ayarlar] kısmına tıklıyoruz, sonra sekmelerden oluşan bir ayar penceresi karşımışa çıkacak.
-
Eğer Guake’yi açtığınızda altaki tab sekmesi sizinde canınızı sıkıyorsa, bana göre görselliğini bozuyor. O ayarlar kısmında ‘General’ sekmesinden ‘Show tab bar’ seçili ise tiki kaldırıyoruz.
-
Bir süre kullandıktan sonra, bazen faydalandığımız kaynaklar/dokümanlar ve terminal arasında geçişler yapmamız gerekecek. Tek tuşla açılır kapanır hale getirdik ama daha hızlı çalışmak istiyorsanız, terminal penceresi haricinde bir noktaya tıkladığınızda kapanmasını isteyeceksinizdir. Eğer öyleyse, aynı yerde ‘Hide on lose focus’ kısmı seçili değilse bunu seçili hale getiriyoruz. Guake penceresini kapatmak için bir boşluğa tıklamanız yeterli.
-
‘Appearance’ tabından yeni özelleştirmelerimizi yapalım. Burayı isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak ben terminali kullanırken arka plan siyah, yazı rengi yeşilimsi yani Matrix tarzında olması hoşuma gidiyor. Bu ayarları o sekmeden düzenleyebilirsiniz. Ancak yazı fontu hangisi daha uygun olur daha bulamadım, biliyorsanız veya hoş bir tane bulursanız lütfen bana da söyleyin :).
-
Bir diğer faydasını göreceğimiz özellik ‘Transparency’ yani saydamlığı. Eğer bir doküman sayfasından çalışıyorsunuz ve yeni kodlar/komutlar deniyorsanız saydamlığın çok faydasını göreceksiniz. Bazı scriptlerin renklendirilmesi sonucu durum zorlaşabilir, bu durumlarda saydamlık derecesini değiştirebilirsiniz. Altan gerekli yönergeleri okurken yeni terminalden bunları denemeniz bir başka güzellik olacak.
-
Guake’nin açılıp kapanması tek tuşla olabiliyor, en güzel taraflarından biri de bu. Default olarak hangi tuşun kullanıldığını program açılışında bildirilecek veya ayarların ‘keyboard shortcut’ kısmında ‘Toggle Guake Visibility’ kısmının karşısındaki tuş hangisiyse odur. Üste ilk tercihim olan ikili tırnak işareti Counter-Strike oyunundaki gibi bir konsol aşağı indireceğinden kolaylık sağlayacağını düşünmüştüm. Ancak terminalden kodlama yapacaksanız büyük ihtimalle ikili tırnak işaretini kullanacaksınız, bu durumda sıkıntı olacaktır. Sonraki tercihim F1 oldu. Şu ana kadar sorun yaşamadım. Şu anki tuşun yazıldığı yere tıklayarak yeni bir tuş siz kendiniz belirleyebilirsiniz.
Benim iki üç kullanımlık süremde faydasını gördüğüm paylaşmak istediğim kısımlar bunlar. Sizler de bir süre sonra kendi yeni pratik yöntemlerinizi bulabilir ve paylaşabilirsiniz, isterseniz. Aslında yazıya tamamen yanlış başladık, yazıya başlayanlar tam olarak neden bahsedileceğini anlayacaklardır. Ama tanıtıcı cümle olabilirdi şöyle: Kendinizi sinema filmlerindeki hackerlar gibi hissetmek istiyorsanız, tek tuşla üsten aşağı inip kapanan terminal programını kullabilirsiniz gibi. Aslında tek tuş diyoruz ama programı bir kere başlatmamız gerekiyor. Bu da programın büyüsünü bozuyor biraz. Bununda önüne, programı ilk bilgisayar başladığında başlatarak geçebiliriz.
[Ubuntu 12.04 sürümünü göre].Eğer bilgisayar başlatıldığında bazı programların da başlatılmasını istiyorsanız üsteki en sağ makaraya tıkladıktan sonra ‘Startup Applications’ ksımında ayarlamaları yapabiliriz. Ben açtığımda Guake oraya eklenmiş ancak aktifleştirilmemişti. Sizde de öyleyse önüne bir tik ekleyerek aktifleştirebilirsiniz. Eğer ekli görünmüyorsa; ‘add’ e tıklayarak :
Name : Guake Terminal
Command : guake
Comments : [Bu kısmı boş bırakabilir veya kafanıza göre bir şeyler yazabilirsiniz.]
Artık siyah ekran daha eğlenceli olacak ve günlük aktivitelerinizi daha verimli bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır.
Ben de bir kaç aylık Ubuntu kullanıcısıyım, en açık şekilde bildiklerimi paylaşmaya çalıştım. Yazı içerisinde hatalar varsa beraber düzeltebiliriz. Kafanıza takılan kısımlar varsa yardım istemekten çekinmeyin. Kolay gelsin.