Hazırlık Okumalı Mıyım?
Üniversiteye yeni yerleşen öğrencilerin kafasında belirebilecek bir soru. Çoğu üniversite ve bölümde olan bir durum: hazırlık okumak. İngilizce hazırlık okumak. Aslında bir diğer başlık İngilizce öğrenmeli miyim gibi bir şey olabilirdi. Bu yazıda özellikle YTÜ’ye yerleşmiş olacak öğrenciler için hazırlık okuyup okumamak arasında kalanlar için fikirlerimi ve tecrübelerimi paylaşacağım. Aslında bu yazının çıkış noktası ve tamamen karşı olduğum bir durum olan, YTÜ’de hazırlık okumalı mıyım sorusunu başkalarına yöneltiğinizde okumamanıza dair söylenen gerekçe : “YTÜ hazırlıkta bir şey öğretmiyorlar” üzerine bir yazı olacak.
Neden İngilizce Öğrenmeliyim
Hazırlık okumaya karar vermeden önce hazırlık okumanın amaçlarından biri olan İngilizce öğrenmek için kendimize bir kaç neden bulmalıyız. Bu durumda konuyu ne kadar kişisel hale getirirseniz, amacınıza ulaşmanız o derece kolaylaşacaktır. Hani amaç olmadan, sonuç alınmaz falan. Üniversiteye giriş sınavına hazırlanırken bolca duyduğunuz olay. Bunun için internette bir sürü neden bulabilirsiniz, fikir olması açısından. Ancak ben aklıma gelen benim ile ilgili bir kaç tanesini sizinle paylaşayım.
Okuduğunuz bölüm bunu gerektirebilir
Eğer bilgisayar mühendisliği veya herhangi bir mühendislik diyelim, okuyorsanız İngilizce sizi her zaman söylendiği gibi bir adım öteye taşıyacaktır. Faydalanabileceğiniz kaynaklar, çalışabileceğiniz şirketlerin sayısı artacaktır. Buna paralel olarak işsiz kalır mıyım kaygısını azaltacaktır. Okulunuzda bazı dersler(%30) İngilizce işleniyor olabilir ya da sadece kağıt üzerinde öyle görünüyor olabilir. Bu tür durumlarda gidip hocam lütfen dersi Türkçe işleyin deyip diğer öğrencilerin hakkını yiyenlerden olmazsınız.
Yurtdışı fırsatları
Erasmus programına katılabilme şansınızı ve Erasmus’taki tecrübenizi katlamak için İngilizce öğrenmelisiniz. IAESTE ile yurtdışında staj yapabilme fırsatı elde etmek için öğrenmelisiniz. Uluslararası yapılan yarışmalara katılabilmek ve başarılı olabilme şansınızı artırmak için öğrenmelisiniz. Interrail, WorkAndTravel düşünüyorsanız temel seviyede öğrenmeniz faydanıza. Yurtdışında veya yurtiçinde de geçerli sanırım yüksek lisans vs düşünüyorsanız öğrenmelisiniz diye uzar gider.
Online Eğitim
Günler geçtikçe online eğitimin önemi artıyor, bu konuda iş yapan şirketler/siteler artıyor. Bakış açısı gün geçtikçe değişiyor. Teknolojiyle birlikte online eğitim ile içiçe olacağımız günlere doğru ilerliyoruz. Kendi meslek alanınız olsun veya onun dışında ilginizi çeken konularda kaliteli üniversitelerin hocalarından ücretsiz eğitim almak istiyorsanız İngilizce bir zorunluluk haline geliyor. Örnek olması açısından Coursera ve edX’i inceleyebilirsiniz.
Kişisel gelişiminiz için
Ufkunuz ve farkında olduğunuz dünyanın genişleyebilmesi için artık bence İngilizce öğrenmelisiniz. Sevdiğiniz şarkıları anlayabilmek, sevdiğiniz dizileri, filmleri altyazısız izleyebilmek gibi basit ama sizi mutlu edebilecek sebepler için bile öğrenebilirsiniz. Daha şu anda aklıma gelmeyen yüzlerce sebep bulabilirsiniz kendinize İngilizce öğrenmek için.
“YTÜ hazırlıkta hiç bir şey öğretmiyorlar”
Etrafı azıcak yoklarsanız kesin böyle bir cümleyle karşılaşırsınız. Ancak gerçek şu ki: hiç bir yerde bir şey öğretmiyorlar. Yani çok iyi olduğu söylenen bir yerde bile bir çaba göstermiyorsanız orda da İngilizce öğrenemezsiniz. Eğer İngilizce öğrenmek için sebebiniz, sizi motive eden fikir yeterince güçlüyse hazırlık okumalısınız. Burdaki hazırlık okumak aslında bir yıl boyunca hazırlık okuluna gidip gelmek değil.
Şöyle düşünmelisiniz, yoğun bir tempo sonrası üniversitede tamamen yabancı olduğunuz şeyler öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bunun yerine hazırlık okuyarak, yani bir yıl beklemeye alarak işe başlayabilirsiniz. Bu süreç içerisinde hazırlık okulundan temel bilgileri alırsınız, kendiniz üzerine çokca şey eklersiniz. Hatta okulun eğitiminden hiç memnun olmadınız, gidip bir kursa bile yazılabilirsiniz. Eğer farklı bir şehirde yaşamaya başladıysanız o yıl içerisinde o şehri de güzelce tanımış,gezmiş, alışmış da olursunuz.
Hazırlık okumak
Bir başka yoğun tempoya girmeden önce hayatı bir yıl pauselamak gibi bir şey bence. Çünkü hazırlığı gerektiği gibi okumadan bile(derslere devam, sınavları geçmek/girmek falan) bir sonraki hazırlık geçme sınavını geçebilirsiniz, böyle bir hakkınız var. O pause senesinde, okuldan temel seviyede İngilizceyi alırsınız, maddi imkanlarınız elverişliyse kurslara gidebilirsiniz(şahsen okuldan çok farklı olacağını düşünmüyorum), online ortamda İngilizce öğrenebileceğiniz bir sürü yabancı kaynak var. Temel seviyeyi aldıktan sonra İngilizce’yi İngilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz. Bunun için Youtube’da yüzlerce yabancı eğitmen var. Okula veya kursa devam etmek size bir düzen sağlar. Nerden nasıl başlayacağınız konularında onlar iyiler. Gerekli bilgileri, temel seviyeyi aldıktan sonra kendi sevdiğiniz çalışma teknikleriyle daha hızlı ilerleyebilirsiniz.
Bu hazırlık okuma döneminde İngilizce öğrenmeyi zevkli hale getirebilirsiniz. Bunu dizileri İngilizce altyazılı izleyerek, müzikleri sözleri okurken dinleyerek, İngilizce kitaplar okuyarak, bilgisayarla ilgili kullandığınız(site,yazılım vs) İngilizce kullanmaya başlayarak bu süreci çok zevkli bir hale getirebilirsiniz. Eğer birazdan sayacağım nedenlerden biri size engel olmuyorsa hazırlık dönemini çok eğlenceli ve verimli hale getirebilirsiniz.
Hazırlık Okuyamamak
Eğer üniversiteye yerleşmek için bir kaç yılınızı hali hazırda harcamışsanız, bir yıl daha harcamak istemeyebilirsiniz(ki bence bu çok mantıklı bir sebep değil). Onun dışında okuduğunuz lisede size yeterli olduğunu düşündüğünüz seviyede İngilizce öğretmiş olabilirler. Bu durumdaysanız hazırlık zaman kaybı görünebilir. Ama yine de çok aceleniz yoksa hazırlık okumanın sadece İngilizce olmadığına üst paragraflarda değinmiştim. Sonuçta İngilizce öğrenmenin bir sonu yok, kendinizi dil konusunda daha fazla geliştirebilirsiniz. Ben bölümü okumaya başlayayım o arada bir de İngilizce öğrenirim. Bu cümleyi çokça duydum, ancak bunu başaran pek insan duymadım. Bölümde yeni şeyler öğreneceksiniz, ve ciddi bir şeyler yapmak istiyorsanız zamanınızın çoğunu bölüm derslerine ayıracaksınız. Bu yüzden İngilizce’yi bölüm bittikten sonra öğrenirim diye düşünmeye başlamadan önce bir kez daha düşünün bence. Aileniz okulu erken bitirmenizi istiyor olabilir. Bu durumda bir şey söyleyemem, ailenize buna ikna etmek size düşüyor, ki bu yaşta kararlarınızı sizin vermeniz gerekmiyor mu? :(
Eğer hala hazırlık okumamak konusunda kararlıysanız, size pişman olmayacağınız bir gelecek diliyorum. Öbür taraftan hazırlık okumaya karar vermiş olanlar; sizi, hem çok verimli bir şekilde değerlendirip iyi ki hazırlık okumuşum diyeceğiniz veya boşa harcayarak zaman kaybı haline getireceğiniz bir yıl bekliyor. Bu durum tamamen sizin elinizde. Eğer her halükarda İngilizce öğrenmeye karar verdiyseniz takipte kalın, ilerleyen zamanlarda size yardımcı olabileceğini düşündüğüm kaynak ve yöntemler hakkında da yazacağım.