Java Geliştirme Ortamı Kurulumu [Win / Linux]
Okulda yavaş yavaş Java‘ya giriş yapıyoruz. Bu yüzden ilerledikçe bloga bu konuda bir şeyler ekleyeceğim. Java dilinin genel yapısı ve tarihçesini veya neden kullanılması gerektiği hakkında yazmayacağim. Bunun için daha detaylı dokumanları internetten bulacağınıza eminim. Yeni bir programlama dili öğrenmeye başladığımızda yaptığımız gibi bu durumda da bir geliştirme ortamına ihtiyacımız var. Bu geliştirme ortamının ilk aşaması JDK(Java Development Kit)‘yı Oracle‘ın sitesinden ücretsiz indirmek. Bunun içerisinde:
-
javac(java compiler): Yüksek seviyeli diğer dillerde(Pascal, C) olduğu gibi Java kodumuzu da derlememiz gerekiyor.
-
JVM(java virtual machine): Java kodları direkt olarak makine koduna çevrilmiyor. Java Byte Code denen şeye çevriliyor. Bu ise JVM nin anlayabileceği bir şey. Zaten Java’nın platform bağımsız olmasının sebebi de budur. Çünkü derlenen kod direkt makinamız üzerinde çalışmıyor, arada bu yorumlayıcı durumundaki bir araç JVM var.
-
JRE(Java Runtime Enviroment): Java diliyle yazılmış programları çalıştırmak için gerekli bir araç.
Windows için : https://dl.dropbox.com/u/44525056/JDK-Install.txt
Ubuntu/Linux için : https://dl.dropbox.com/u/44525056/InstallingJava%5BLinux%5D
Üsteki bağlantılardan gerekli açıklamalara bakabilirsiniz. Bunların yetersiz kaldığı durumda netten araştırıp güncel bir anlatıma ulaşabilirsiniz. İlk programınızı yazıp çalıştırmak için, Linux tabanlı işletim sistemi kullananlar Windows için verdiğim bağlantıya bakarlarsa sonlara doğru ilk programın nasıl yazılıp çalıştırılacağı bilgisi var. İki durumda da konsolu kullanacağınız için mantık ve komutlar aynı.
Eğer konsol ile hiç uğraşmak istemiyorsanız. Başlangıç için:
https://www.eclipse.org/downloads/
Bu adresten ücretsiz ve kullanımı baya yaygın olan Eclipse adındaki IDE’yi indirip kurabilirsiniz. Eğer JDK’yı daha öncesinden kurmamışsanız IDE düzgün çalışmayacaktır.
https://bluej.org/download/download.html
BlueJ de ilginizi çekebilir. Yurtdışındaki bazı üniversitelerde kullanılan, öğrencilere nesneye yönelik programlamayı görsel olarak anlatmak için basit bir IDE.
Bu yazı her bilgiyi eksiksiz vermek amacıyla yazılmamıştır. Kurulum tek seferlik ve yolu yordamı aynı olan bir şey, farklı bir anlatıma ihtiyaç duyulmayacak bir durum bence. O yüzden bu yazı bir köşede bulunsun niyetiyle yazılmıştır. Daha sonra yazacağım Java hakkındaki yazılar daha açıklayıcı olacaktır.
İyi kodlamalar.