Kod Ornekleri ve Plugin

Çok kısa ve yapmak isteyip de yapamadığım bir çok işi içeren ara tatilin ardından, daha düzenli ve verimli günlerime yavaş yavaş dönüş yapacağımı umuyorum. Bloga yansıtmadığım kişisel bir kaç/çok düzenleme ve yeniliğin dışında görünür bir şeylerden bahsedelim. Ücretli hosting ve domain almama sebep olan plugin/bileşen/eklenti lerden olan syntaxt highlight eklentisini kurdum. Önümüzdeki zamanlarda C, Java ve Python programlama dillerinde programlar yazmayı ve paylaşılmaya değer olanları blogda paylaşmayı düşünüyorum. Bunun için gerekli hazırlıkları yapmaktayım bu günlerde :)

C ile ilgili daha önceden bir kaç proje paylaşmıştım. Java ve Python programlama dillerine ise yeni yeni giriş yapıyorum. Bu diller için bilgisayarda gerekli geliştirme ortamlarını kurdum. C dili ve C dili için daha önce anlatımları yapmıştım. Python için de ilerleyen zamanlarda bir blog yazısı yazabilirim.

Bir sonraki adım: kitap almak. İnternet ortamında ne kadar çok kaynak olursa olsun, elimin altında her zaman bir kaynak bulundurmak bana mecburiyet gibi geliyor. Nette faydalandığım kaynakları yerimi olarak düzenli bir şekilde saklıyorum, onları da paylaşılmaya değer oldukları zaman paylaşacağım. Online kaynaklardan faydalandığım zaman bir çok sekme açmak zorunda kalıyorum. Çalışmam gereken başka bir şeyler olduğunda o sekmeler (şu eklentiden haberdar olsam da) kapatmak zorunda kalıyorum ve hangi kısımda kaldığımı unutuyorum. Bir süreklilik olmuyor. Oysa aldığım kitaplar için öyle bir durum söz konusu değil. O yüzden Java ve Python için bir iki kaynak aldım, onlardan da faydalanacağım.

Geliştirme ortamlarımız hazır, kaynaklarımız hazır. Bunlar ve benim çabalarım bir araya geldiğinde ortaya programcıklar çıkacaktır. Bir öğrencinin bu yolda karşılaştığı ve keşfettiği güzel/ilginç şeyleri paylaşmak istemesi sonucu bir de kodların blog yazısı içerisinde düzgün görünmesi için bir plugine ihtiyaç vardı. Onu da kurdum. Aslında bu yazı onun denemesi olacaktı. Bir kaç “Hello World!” yazacaktım; ama yazı uzadı. Şimdi onlara geçelim.

C programlama dilinde:

#include <stdio.h>

int main(){

 printf("Hello World!");

 return 0;
}

Java programlama dilinde:


public class Hello{

public static void main(String[] args){

System.out.println("Hello World!");

 }

}

Python programlama dilinde, en basiti bu :


print "Hello World!"

Olması gerektiği gibi çalışıyor. Ancak girintiler istediğim gibi olmadı. Gedit’ten c/p yaptım ama WP girintileri önemsemiyor. Burdan girinti oluştursam bile plugin görmezden geliyor. Demek ki olması gereken bu. Şimdilik böyle işimi görür zaten.

Aynı problem için üç programalama dilinde de kod yazıp paylaşmayı düşünüyorum. Ancak kodlar uzun olduğunda yazı kodlarda dolup taşacak, çok uzun olacak. Öyle yapmayabilirim. Problem ile hangi dil için çalışma yaparken karşılaşmışsan onun için gereken kodu yazıya eklerim. Diğerlerini de Github üzerinden paylaşır, yazıya bağlantı eklerim.

İyi kodlamalar.