Linköping'e Giderken

Bundan sonraki yazılarım sanırım genel olarak Erasmus ile ilgili olacak. Şu anda Erasmus programıyla Linköping’teyim. Benden önce buraya gelenlerin hep blog yazıp ihtiyaç duyulabilecek bilgileri paylaşmalarını istedim, ama pek öyle olmadı. Şimdi anlıyorum, belki ilk haftalar olmasındandır ama gündem çok yoğun, bundan dolayı oturup bir şeyler yazmak zor. Bahsettiğim sebepten dolayı biraz kendimi zorlayarak bu gün başlangıç yapıyorum. Erasmus programı öncesindeki işlemler ile iglili yazıları sonra yazmaya karar verdim. Çünkü çok sıkıntılı olduğu için beynime kazındı zaten ve hala da bitmiş değiller. O yüzden Linköping’e gelmek ve burada yaşamaya başlamakla ilgili şeyler yazacağım. Arada gözlemlerimi de içeren yazılar olacak. Başlayalım.

Linköping’e Yolculuk

Buraya benden önce öğrenciler gelmişti. Ulaşım ile ilgili sorularıma verdikleri cevap genelde aynıydı. Ben de öyle yaptım. İstanbul Sabiha Gökçen’den Pegasus ile Arlanda(Stockholm)‘ya iniliyor. Sonra Arlanda C’den Linköping C’e bir bilet alınıyor. Linköping C’de indiğinizde sağda otobüslerin toplanma merkezi var. Ordan 3 veya 13 numaraya binebilirsiniz. Bilet satan yerde orda hemen(26 yaş altı olduğunuzu belirtin). Eğer ilk durağınız üniversite olacaksa.

Biletinizi mümkün olduğunca erken alın. Gideceğiniz tarih aşağı yukarı bellidir. Farklı planlarınız yoksa bir gün öncesine alın. Oturma izninizde eğitiminizin başladığı tarihe göre veriliyor. Risk alın biraz çünkü tarih ilerledikçe fiyatlar artacaktır. Tarihlerde sıkıntı olursa bile flex bilet almışsanız değiştirirsiniz. Tren biletini alıp almamak size kalmış havaalanında da alabilirsiniz online da.(sj.com) Erken alınca ucuz oluyormuş, koltuk falan almaya gerek yok, tren boştu ben geldiğimde. Bileti alırken de öğrenci veya 26 yaş altı olduğunuzu belirtip alabilirsiniz.(Arlanda da alacaksanız, sadece kredi kartı kabul ettiklerini duymuştum.)

Oturma izni aldıysanız yurtdışına çıkış pulu almanıza gerek yok. Boşuna para vermeyin.

Gerekli grupları bulun. Facebook’tan geçmiş yılın ve yeni grubu bulun. İsveç’ce kursu alacaksanız ikinci el kitap almaktan çekinmeyin. Aynı şekilde bisiklet de herkesin kullandığı, yollarının çok güzel olduğu bir yer, o yüzden satan birilerini bulursanız almaya çalışın. Aynı şekilde kalacak yer bulmak da sıkıntılı, bir fırsat yakalarsanız elinizde tutun. Parayı gelince ödeyecek şekilde anlaşmalarınızı yapmaya çalışın mümkünse.

Yola Çıkmadan Önce

İmzalamanız gereken her şeyi imzalamadan yola çıkmayın. Zorunlu değilse bile uzun süreliğine geliyorsanız vekalet verebilirsiniz bir arkadaşınıza(80tl civarında). Hattınızı kullanmaya düşünmüyorsanız bile yurtdışı trafiğine açtırın ve yanınıza alın(internet bankacılığı için ihtiyaç duyabilirsiniz). İhtiyaç duyabileceğiniz belgeleri ordayken taratın ve mailinizde veya Dropbox gibi bir yerde saklayın, ihtiyacınız olacak. Burda hem pahalı hem de her köşe başında kırtasiye tarzı bir şey bulamayacaksınız. Harcamalarınızda kredi kartı(visa,mastercard) kullanabilirsiniz. Sadece kur dönüşümü yapılıp TL olarak işlenir. Burda kullanmak çok pratik çünkü. O yüzden mümkünse limitinizi artırın ve internet bankacılığı veya hatta telefonunuz bu iş için uygunsa bankanın uygulamasını kullanmaya başlayın. Sadece nakit para isteyen yerler de var, burada bankamatikten çekebilirsiniz ama fırsat bulursanız yanınıza buranın para biriminden(sek) alın biraz. ESNLinköping sitesine Peer Student için kayıt olun. Asıl öğrencilerin çoğu Linköping’de olmuyor, asıl okul dönemi başlayana kadar ancak şansınıza denk gelebilir biri. Siz buraya yetişince yardımcı olur.

Bagaj Hazırlama

Eğer Pegasus’u tercih ettiyseniz 20kg+8kg(elbagajı) hakkınız olacak. Eğer bu limiti aşacağınızı düşünüyorsanız online bagaj hakkı satın alın. Burda ilk günlerde/aylarda ihtiyacınız olmayacak şeyleri ağırlık yapmayın. Öncelik sıralaması yapabilirsiniz. İlk günler yemek sıkıntısı olacağı için annenizin yemeklerinden biraz alın yanınıza. Linköping’te hava çok değişik. Ağustosun ortasındayız ancak bir gün sıcak bir gün yağmur, bir kaç saat güneş bir kaç saat yağmur olabiliyor. O yüzden yağmurluk bir şeyler ve 5 TL’lik bir şemşiye almaya çalışın yanınıza. Erkekseniz yanınıza bir traş makinası alın burada çok pahalı olduğunu duydum. Saçlarınıza ve sakallarınıza ufak tefek düzelmeltleri kendiniz yaparsınız.

Ben bilmediğim yerleri giderken veya uzun yol gideceksem yanıma çok fazla ağırlık almayı sevmem. Ancak burada şartlar çok uygun görünüyor. Arlanda C zaten havaalanın içinde, trende bagajlar için özel alanlar var. Otobüsler indirip bindirmeniz için kapıları her zaman kaldırım konumuna getiriyor.

Eğer buraya gelmeyi ufak bir ihtimal de olsa düşünüyorsanız şu siteye üye olun, ordan oda almak için çok puana ihtiyacınız olacak. Her gün için bir puan alıyorsunuz. Altı ayda bir giriş yapmayı unutmayın. Doğum tarihiniz önemli, doğru yazın. İngilizce seçeneği var zaten, ama yine de sorun yaşarsanız yardım isteyebilirsiniz https://www.studentbostader.se/

Linköping, linşöpin(g) diye okunuyor. TR’de insanlarla konuşurken yazıldığı gibi okumayın, söylemeyin. Hem yanlış söylemiş olursunuz hem de buraya geldiğinizde alışmanız zaman alır. Köp(şöp) alışveriş, ticaret gibi bir şey zaten. Ticaret şehri, sanayi şehri olarak yorumlanabilir sanırım.

Adı geçen mekanlarla ilgili bir kaç resim olsaydı iyi olurdu farkındayım. Sonraki yazılar için elimden geldiğince fotoğraf çekeceğim.