Linux/Ubuntu Ortamında C Programlama

Bu blog yazısında Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Ubuntu 12.04 (genel olarak bir kaç önceki ve sonraki sürümler içinde geçerli olacaktır) üzerinde C programlama dili ile program geliştirirken kullanabileceğimiz bir kaç yöntemden bahsedeceğim.

1 - Terminal Arayüzü (CLI)

Çoğu Linux tabanlı dağıtımda C programları geliştirmek için gerekli olan minimum araçlar sistemle beraber kurulur. Yani eğer bu yöntemi kullanmak istiyorsanız text editörünüz ve compiler(derleyici)iniz sistemde kuruludur. Bundan emin olmak için;

gcc --version

Terminalden bu komutla varsa gcc’nin versiyonunu öğrenirsiniz yoksa da hata verir zaten. Text editör olarak da Gedit(GUI), nano, vi/m başlangıç olarak kullanabilirsiniz. Guake Terminal yazisinda daha önce bahsetmiştim. Buna ek olarak Tmux diye bir uygulama daha var. Sisteminize kurarsanız geliştirme ortamınız başlangıç için daha güzel olabilir. Guake Terminal’i açtıktan sonra Tmux ile görüntüyü ikiye ayırın bir tarafta kodunuzu diğer tarafta kodun derlemesini yapabilir ve çıktısını görebilirsiniz. GCC’yi kullanarak C kodunu derlemek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.

gcc -Wall dosyaniz.c -o program

-Wall parametresi yazdiğiniz kodda hata varsa detaylı açıklama verecektir. dosyaniz.c text editöründe C dilini kullanarak yazdiğiniz kodları içeren dosya. program ise derleme sonucu ortaya çıkan Windows’taki .exe dosyası olarak düşünebilirsiniz. Ama Linux ortamında uzantılara çoğu zaman gerek duyulmuyor. Ortaya çıkan programın çıktısını görmek istiyorsanız yine Terminal’den aşağıdaki kodu çalıştırın:

./program

Aynı dizinde bulunduğunuza dikkat edin. Çünkü . zaten o an bulunduğunuz konumun kısatılmışı yani C programının olduğu dizinde olmalısız bu şekilde çalıştırabilmek için. GCC ile ilgili bir sorunla karşılaşırsanız manual sayfasına terminalden bakabilirsiniz. Ekran Görüntüsü

man gcc

2 - IDE kullanımı

Sade Bir IDE : Geany

Bu programı Ubuntu Software Center(USC)‘dan kolayca edinebilirsiniz. Başlangıç için çok ideal bence. Arayüzü sade, kafanızı karıştıracak çok fazla buton yok arayüzde. Eğer her şeyi üsteki gibi komutlarla halletmek yerine hazır butonlarla yapmak istiyorsanız uygun bir program. Program hakkında fazlaca bir şey söylemeye gerek yok. Ekran görüntüsünde üsteki butonlarda, sağ ve sol okun hemen sağından itibaren, compile, build, run butonları var. Kodunuzu yazdıktan sonra sırayla bunlara tıklarsanız ufak bir pencerede programın çıktısını görebilirsiniz. Sadece build ve run butonlarıyla da sonuca ulaşabilirsiniz. Ekran Görüntüsü

Daha Fazla Özelliğe Sahip Bir IDE : CodeBlocks

C programlama diliyle uzun zamandır uğraşıyorsanız (zaten bu anlatıklarımı biliyorsunuzdur da) artık C ile büyük, karmaşık projeler yapmaya başlamışsınızdır. Bu durumda Codeblocks sizin için daha faydalı olacaktır. İnternette biraz araştırdığınız zaman ve resmi sitesine baktığınızda kurulumuyla ilgili sıkıntı yaşayacağınızı düşünebilirsiniz. Ama sanırım o bilgiler biraz geçmişe ait. Bu programı da üsteki Geany gibi USC’dan kolayca kurabilirsiniz. USC’den programı detaylıca incelerseniz eklentiler mevcut, onları da ekleyin. Programı başlattığınızda GNU GCC compilerini görecektir ve default olarak onu kullanmayı seçebilirsiniz. İlk açılışta arayüz biraz karışık ve korkunç gelecektir. Paniğe gerek yok, üsteki araç çubuklarını düzenleyebilir ve işinize yaramayacağını düşündüklerinizi kaldırabilirsiniz (köşede üst üste yığın).

İnternetten kurulumla ilgili bilgiye bakarken bu aksanı ilginç, anlaşılması zor bir arkadaşımız görüntülü olarak Codeblocks’un kurulumu ve sonrasını anlatıyor. Herhangi bir adım atmadan sonucun nasıl olacağını görmek istiyorsanız bu Youtube videosuna ve bu ekran görüntüsüne bakabilirsiniz.

Sonuç

Eğer yeni başlıyorsanız Geany sizi belli bir noktaya kadar götürebilir. Ayrıca text tabanlı arayüzlerden(CLI) hoşlanmıyorsanız üsteki iki IDE’den birini kullanabilirsiniz. Eğer sizin de farklı program ve önerileriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

İyi kodlamalar.