Neden Bir Blogunuz Olmalı?
Bilgisayar mühendisliğine minik minik adımlar atarken acaba benden öncekiler ne yaptı, ne yapıyorlar, yaptıkları ve yapmadıkları yüzünden pişmanlıklarını ve geriden gelenlere tavsiyelerini hep merak etmişimdir. Çünkü kendim böyle bir yapıdayım, şu anda genel anlamda üniversiteye giriş sınavına hazırlananlara veya ingilizce öğrenmeye başlayanlara bu türden tavsiyelerim olabilir. Çünkü o zaman dilimlerinde benim de tecrube edindiğim bazı durumlar oldu. Bu tür arayışların sonucunda çoğu yerde gördüğüm ve tavsiye edilen “bir blogunuz olsun” sözüydü.
Bir kaç girişimde bulunsamda başarılı olamadım çoğu zaman yazacak bir şeyler bulamadım. Yazmaya niyetlensem de yazdıklarım kimin umrunda kim ne yapsın yazdıklarımı gibi olumsuz düşüncelerden dolayı vazgeçtim. Ama internet sadece siz ve çevrenizde gördüğünüz insanlar ile sınırlı değil. Bir gün birileri o yazıyla karşılaşıp faydalanabilir. Blog açmak kolay da, onu devamlı hale getirmek zor bir iş. Çünkü bir kazacınız veya o an bir geri dönüş alamıyorsunuz, ancak uzun süre sonraki kazançlarını alta paylaşacağım uzun süre blog tutmuş birisinin yazısıyla görebilirsiniz. Geçmişteki hatıralarınıza ve fotograflarınıza bakıp düşünen vay be o kişi bendim diyenlerdenseniz, blog tutma işini sevebilirsiniz. Hatıralarınızı, düşüncelerinizi, bilgilerinizi artık online ortama taşımalısınız bence.
Bir diğer artısı yeni öğrendiklerinizi düzenli bir şekilde kendiniz anlatarak pekiştirebilir, sizden sonrakilere farklı bir anlatım sunabilirsiniz. Bir arkadaş bloglarda pek güvenilir bilgilerin olmadığını ve çoğunlukla kişiler özel yaşantısı hakkında yazılar paylaştıgını söylemişti. Olabilir iki durum için de normaldir diyebiliriz. Verilen bilgileri güvenilir kaynaklardan kontrol edebilir. Yeni duyduğumuz kavram ve olaylar varsa kendimiz araştırma yapıp bu konularda bilgi sahibi olabiliriz. Kişisel yaşantıya gelince bence kişi bunları kategoriliyorsa hiç bir mahsuru yok. Çünkü bir blog tek bir konu üzerine olabilecekken bir çok konu üzerine de olabilir. Sen teknik paylaşımlarla ilgilenirken başka alanlardaki arkadaşları, ailesi özel yaşamını takip etmek isteyebilir. Kategorilendirme varsa sorun yok :)
Artık online itibar gibi kavramların farkındasınızdır. İnsanlar sizinle tanışmadan çok önce; internetten kim olduğunuza, ne yaptığınıza bakmış olabilirler mi acaba? Ben kendim açıkçası bakıyorum. O insanla tanışmadan önce nereden geldiğini, neyle ilgilendiğini felan öğreniyorsunuz. Hatta o insan ile nasıl bir ilişkiniz olacağına bile bu bilgiler ışığında karar verebilirsiniz.
Ve şu an okuduğunuz yazıdan daha profesyonel ve daha faydalı bir yazı: Blog Tutmayı Neden Bıraktım
Bu yaziyi okumanızı tavsiye ediyorum, biraz uzun ama ayırdığınız zamana değecektir.
Son olarak bir blog sahibi olmanın hiç de zor olmadığını söyleyebilirim. Kendiniz baştan bir şeyler tasarlamak, teknik detaylarla ilgilenmek zorunda değilsiniz. Bir sürü kaliteli ve ücretsiz hazır servis var. Bazılarını biliyorsunuzdur zaten ve daha fazlasını araştırarak bulabilirsiniz.
- Wordpress.com / Tavsiye ederim.
- Blogger.com / Google Servisi. adiniz.blogpost.com diyedir.
- Posterous / Şimdi buldum.Denemedim göz atacağım:)
- Tumblr / Bu da sanırım yükselişte olan servislerden.
Üsteki adresler için ufak açıklamalar buradan bakabilirsiniz.