OTG Kablosu
Samsung Galaxy S3 ü aldıktan sonra ve önce araştırmalar yapıyordum. O zamanlar yani 3-5 ay önce OTG kablosu diye bir şey ile karşılaşmıştım. O zamanlar bir tane almayı kafama koymuştum, ancak offline her yerde satılan bir kablo olmadığı için biraz zaman aldı ve bir kaç hafta önce elime bir tane geçti.
OTG(On The Go) kablosunun ne işe yaradığını anlamak şu şekilde anlatırsam daha kolay olacak: Bir flash belleği bilgisayarımıza taktığımız zaman bilgisayarımız bu flash bellek için host görevi görecektir. Bilgisayar aracılığıyla flashın içeriğine bakabileceğiz. Telefonumuzu bilgisayara USB kablosu aracılığıyla bağladığımızda da durum aynısıdır. Bilgisayar telefon için host görevi görmektedir. Peki biz telefonu host olarak kullanmak istiyorsak ne yapabiliriz? Bu noktada OTG kablosu işimizi görüyor.
Bilgisayara USB bağlantısı aracılığıyla takıp üzerinde kullandığımız çoğu aracı telefonumuza OTG kablosu aracılığıyla taktığımızda bunları telefonumuz üzerinde de kullanabiliyoruz. OTG kablosu bir tarafı, bir çok akıllı telefonun şarj girişi olarak kullanılan micro USB, diğer tarafı ise bildiğimiz USB(female-kız ucu) girişi halinde ufak bir parça.
Bunu destekleyen telefonların sayısı az ama her geçen gün artıyor sanırım. Nokia’nın bazı eski telefonlarında varmış. Bu günlerde ise daha çok Android telefonlar ile adı geçiyor. Apple’ın ürünleri için de karşılaştım bir kere ama o cihazlardaki amacı ve potansiyeli farklı olabilir. Kendi cihazınızın destekleyip desteklemediğini OTG cihazinizinadi şeklinde aratırsanız sonuçlardan anlayabilirsiniz bence.
Kendim bilgisayarıma bağlı kullandığım kablosuz USB girişli fareyi telefonda denedim, sonuç olumlu, çalışıyor. Ayrıca elimde yine Logitech fare ve klavye seti vardı kablosuz USB bağlantılı onlar da çalıştı. İkisi aynı anda bağlıyken, ekranı biraz daha büyük olsa (ki tabletler bu anlamda kullanılabilir) evdeki laptop veya masaüstü yerine kullanılabilir :) Flash bellekleri söylemeye gerek yok. En uygun ve çoğunlukta kullanacağım şey, flash belleklerin içeriğine telefondan bakıp, iki yönlü dosya aktarımı yapabilmem. 500GB harddisk vardı onu çalıştırmadı, dosya sistemi desteklenmiyor hatası verdi. Joystick de denedim. Tanıyor, bazı şeyleri yapıyor ama tam işlevli değil. Nette bazı oyunlar için kullanıldığını gördüm. Yani onu da kullanmak mümkün. Kullandığınız telefonun türü, yapmak istediğiniz şey(oyun türü), kullandığınız joystick türü bazı kısıtlamalara sebep olacaktır.
Sağdaki resme tıklayıp bakarsanız saatin sağ alt köşesinin üzerinde farenin imleci var. Bazen insan ikinci bir S3 ihtiyac duyabiliyor. Görüntü kalitesi için kusura bakmayın :)
Daha önceden Youtube’da gördüğüm bir video vardı. Adam video da Motorola’nın Xoom tabletiyle deli şeyler yapıyordu. Tableti HDMI ie kocaman tv ye bağlamıştı. Ayrıca OTG ile de fare ve klavye de bağlamıştı tablete. Bildiğimiz masaüstü gibi kullanıyordu. Onu arıyordum bağlantı vermek için ama daha delici şeylerle karşılaştım bu gün. Youtube da cihaz ismi ve otg cable yazdığınızda karşınıza çıkacaktır bir sürü. Ancak ben S3 üzerinden anlattığım için şu uzunca ve detaylı videoyu paylaşmak istiyorum.
https://www.youtube.com/watch?v=46IiRyigUH0
OTG kablosunu çok ucuza büyük şehirlerde yaşıyorsanız bulabilirsiniz. 10-15 TL arasında değişiyor. Ayrıca internetten siparişte verebilirsiniz. Yurtdışından sipariş verme şansınız varsa daha da ucuza halledebilirsiniz. Benim arkadaş bana şurdan almıştı. Kullanıyorum bir sorun yok şimdilik.
https://www.indirdik.com/Samsung-Galaxy-S3-OTG-Kablosu
Sonuç olarak sürekli telefonu fareyle klavyeyle kullanacaksınız diye bir şey yok, o bağlamda gereksiz bir olaymış gibi bakabilirsiniz duruma. Ama cihazınızın böyle yeteneklerinin olduğunu görmek ve en azından denemek için bile alınabilir. Sonuçta ucuz bir parça. Onun haricinde ayak üstü arkadaşınızın flash belleğinden bir şeyler alabilir, onun belleğine dosya aktarımı yapabilirsiniz. Dosya paylaşımlarını netten yapmıyorsanız, arkadaşlarınızda dosya alışverişlerinizde kiloluk bilgisayarınızı taşımak yerine ya da alayım yarın getiririm durumu yerine imkanınız varsa bu kabloyla daha kolay halledebilirsiniz.