Takim Calismasi : Dropbox
Bir çok bulut depolama hizmeti var. Hepsinin birbirine göre artıları ve eksileri olabilir. Dropbox uzun zamandır kullandığım, sadeliğinden ve kolay kullanımından dolayı diğer seçenekleri değerlendirmeme fırsat vermedi. Özellikle dahil olduğum takım çalışmalarında kullandığımız bir uygulama oldu son dönemlerde. Bölümde kurmaya çalıştığımız kulübün çalışmalarını, kulübe ait verilerini ve takımların ortak çalışmalarını ortak bir yerde toplamak için Dropbox hesabı oluşturdum. Tüm arşivlemeyi ordan yapmayı düşünüyorum. Bu kadar faydalandığım bir uygulama hakkında bir şeyler yazmak ve uygulamayla yeni tanışacak olanlar için tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Neden Dropbox?
Google’a Dropbox nedir?
diye sorunca fazlasıyla önbilgi ve açıklama bulunabiliyor.
Bu yüzden temel bilgileri ordan alacağınızı düşünerek ben kişisel fikirlerimi ve tecrübelerimi paylaşacağım.
Hemen hemen tüm platformlarda olması işimi çok kolaylaştırıyor. Ubuntu’da, Windows’ta ve Android telefonumda aynı verilere ulaşabiliyor, web arayüzünden de farklı bilgisayarlardan kolayca dosyalarıma ulaşabiliyorum.
Dosyalar üzerinde bir takım olarak çalıştığınızda kullandığınız uygulamanın diğer platformaları da desteklemesi, ekibin diğer üyelerine kolayca dahil olma fırsatı veriyor.
Çok basit bir arayüzü var, bu da kullanımı kolaylaştırıyor.
Türkçe dil seçeneği olmamasına rağmen kullanırken sıkıntı yaşanacağınızı sanmıyorum. Çünkü etrafta tıklayacağınız, ayarlayacağınız çok fazla ayar, uzunca textler yok.
Ücretsiz Depolama Alanını Arttırmak
Dropbox’ın verdiği ücretsiz alan(2GB) diğer hizmetlere göre az olabilir. Ancak bu başlangıç seviyesi için yeterli bence. Kullanmaya başladıkça alan yetersizleşebilir. Sıkıntı olmayacaktır, süreç içerisinde Dropbox, size ücretsiz alanınızı basit işlemlerle artırma şansı verecektir. Sağ üst köşede “Get Free Space” seçeneği ile alanınızı belli ölçüde arttırabiliyorsunuz. Bir de Space Race diye bir olay var. Okulunuzun size verdiği mail adresiyle üye olur veya sonradan ekleyip doğrularsanız uzun süre yetecek ekstra alan veriyor(25GB vermişti bana). Aldığınız elektronik cihazın Dropbox ile yaptığı anlaşmaya bağlı olarak alan kazanabiliyorsunuz. Örneğin; Samsung Galaxy S3 telefonunuzda DB uygulamasını kurup giriş yaptığınızda 50GB ücretsiz alan veriyor. Ayarlar bölümünde DB’ın size verdiği bağlantı ile arkadaşlarınız DB üyesi olduğunda size alan verebiliyor(Account/Bonus Space). Mesela https://db.tt/VbRJKlyD bağlantısından üye olduğunuz zaman bana 500MB alan veriliyor. Çakala bak alan kazanmak için yapıyor falan değil olay tabiki :) 78GB alanım var. Kullandığım alan 5 GB bile olmamış, aç gözlü olmaya gerek yok demi?
Ne İçin Kullanabilirim?
İlk kullandığım zamanlar Windows’tan Ubuntu’ya geçiş dönemlerinde tarayıcıların bookmarks’larını dışarı aktararak aldığım .html
dosyalarını atıyordum.
Sonra arşivlenmesi gereken text dosyalarını atmaya başladım.
Bazen bilgisayar mühendisliği grubundaki arkadaşlarla dosya paylaşımları için public dosyasını kullanıyorum.
Daha sonra Ae2Project’in DB dosyasına dahil oldum.
Bir kaç yıllık dosya karman çormandı, düzenlemeye çalıştım ama nafile.
Bu yüzden, daha ilk günden üzerinde bir ekibin çalıştığı/kullandığı dosyada bir düzen olması önemli.
Karmaşıklığı engellemek adına oluşturduğum dosyaların içerisine, dosyanın kullanımıyla ilgili açıklama bulunduran text dosyası atıyorum.
Kulübümüzün çalışmaları için de DB kullanacağız mesela.
Yapılan bir etkinlik için oluşturulan içerik, görseller o etkinliğe ait dosyada arşivlenecek.
GrafikTasarım grubu, onlar için oluşturulan dosyaya erişimi olacak, ortak çalışabilecekler.
Sponsor grubu için de oluşturulan dosyada kartvizit/iletişm bilgileri havuzu oluşturulabilecek.
Bunlar ufak, ortak çalışmayı kolaylaştıracak örnekler. Onun dışında okuldaki bir dersin gerektirdiği şekilde bir takım olarak proje-ler üzerinde çalışıyoruz on kişi.
Bu iş için de DB işimizi kolaylaştırıyor. Oluşturulan içerik, raporlar, görsellerin tümü, tüm ekibin erişimi olan bir DB dosyasında saklanıyor.
Dosyaları, DB hesabı olan kişilere, kayıt maillerini kullanarak dosya üzerinde ortak çalışmak için paylaşım davetiyesi gönderebiliyorsunuz.
Aynı dosya herkesin hesabında görünüyor, hatta PCye DB kurulumu yapmışsanız çalışmaları/değişimleri daha kolay paylaşabiliyorsunuz/görebiliyorsunuz.
Aslında kişisel kullanım için de uygun olan, ancak benim takım çalışmalarında daha çok faydasını gördüğüm bir uygulama Dropbox. Sizin paylaşmak istediğiniz farklı kullanım senaryolarınız var mı?