Ubuntu Kurulum Yazı Dizisi -1
Microsoft Windows dışında yeni bir şeyler denemek istiyorsanız. Kapalı bir sistem yerine daha açık, daha özelleştirilebilir bir sistem istiyorsanız, veya artık bir şeyleri daha derinden incelemek istiyorsanız. Açık kaynaklı işletim sistemlerinden Linux dağıtımları sizin iyi bir seçim olabilir. Tabi biraz ön araştırma yaparsanız önünüzde çok fazla seçim olduğunu göreceksiniz. Kendim şansen daha hepsini kurup incelemedim, bakmadım. Ama Ubuntu ilk durak olarak mantıklı ve ideal görünüyor. Bu yüzden ben de iki sene öncesinde yeni bir şeylerin arayışı sonrası Ubuntu‘yla tanıştım ve Windows’lardan tam olarak daha kurutulamadığım için farklı kurulumları denedim ve tecrubeler edindim. Bunları iki blog yazısı şeklinde paylaşmak istiyorum.
Ubuntu ve diğer Linux dağıtımları neden kullanılmalı neden kullanılmamalı gibi bilgiler yer almayacak. Kararını vermiş bir kişi gibi kurulumlardan devam edeceğim. Ubuntu’nun kurulum seçeneklerine bakalım.
- Sanallaştırma programları ile Windows’un içine kurulabilir
- Wubi adlı program ile Windows’un içine normal bir programıymış gibi kurulabilir
- Bir tane LiveCD oluşturup kurulabilir
Ben kendim üstekileri deneyip tecrübe ettiğim için bunlardan sırasıyla bahsedeceğim.
Sanallaştırma Porgramlarıyla Ubuntu Kurmak
Bu işlem için VirtualBox programı işimizi görecektir. Ücretsiz bir programdır.
Bir de Ubuntu’nun resmi sitesinden kendi sistem özelliklerimize göre desktop versiyonunun .iso
dosyasını indiriyoruz.
Bu durumda söz konusu kullanım şu şekilde: Belirli adımları izledikten sonra tam ekran yapılabilen bir programın içerisinde işletim sistemini kullanabiliyoruz. Kurulum ile ilgili bir çok dokümana Google’dan ulaşabilirsiniz. Bu kurulumda:
- Kendi mevcut sisteminize bir zarar vermeden yeni işletim sistemini deneyebilirsiniz
- İki sistem arasında git-gelleriniz daha hızlı olacaktır
- Bir kaç işlemden sonra iki sistem arasında dosya paylaşımı yaptırabilirsiniz
- Daha yolun çok başındaysanız ve arada bir göz atacak, kullanacaksanız ideal bir yöntem
Olumsuzlukları
- Hem mevcut sistem ve hem de sanallaştırarak kurduğunuz sistem aynı RAM’i kullanacağından ağır çalışacaktır biraz.
- Sistemi başka bir sistem üzerinden kullanamaya çalıştığınız için yeni OS verimliliği, gücü anca üzerine kurduğumuz OS’in sağladığı olanaklara bağlıdır.
Daha fazla verim alıp, daha iyi sonuçlar elde etmek için farklı çözüm arayışlarına gireceksiniz. Sanallaştırma yeterli gelmemeye başlayacak bu durumda bir de Wubi ye göz atın.
Wubi ile Ubuntu Kurulumu
Wubi: Windows Ubuntu Installer yani Windows için Ubuntu Kurulum programı. Yani yani: Normal bir Windows programını nasıl kuruyorsanız, next-next-next, Ubuntu’yu da bu program sayesinde öyle kuruyorsunuz. Kurulum sırasında size sistem ile ilgili kullanıcı adı, şifre, ayrılacak alan, kurulum yeri vs. sorulacak ve kurulum başlayacak. Bu program üzerinden Ubuntu internetten indirilip kurulacak. Kendisi zaten küçük bir program.
Kurulum bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlattığınız zaman açılışta iki seçenek göreceksiniz. Windows, altında da Ubuntu, hangisini seçerseniz sistem o OS yükleyecektir. Windows içerisinde kurduğunuz yerde Ubuntu dosyasını biraz kurcalarsanız root.disk adında bir dosya bulacaksanız. Bu sizin Ubuntu kurulumunuzun kendisidir, veriler vs. hepsi buradadır. Ubuntu’yu yedeklemek istediğinizde bunu kopyalayıp bir köşede saklayabilirsiniz.
- Windows un yanında başka bir işletim sistemi daha olacak. Açılışta ikisi arasında kolayca seçim yapabileceksiniz
- Yeni işletim sisteminden tam anlamıyla faydalanabileceksiniz. Çünkü sisteminizin o an ki kaynaklarını kendisi için kullanacak
- Windows dosyalarına basitçe Ubuntu içerisinden yine erişebileceksiniz
- Orta süreli kullanımlarda ihtiyaçlarınızı karşılayabilir
Olumsuzluklar
- Bir gün Ubuntu’yu açmaya çalıştığınızda siyah bir ekranla karşılabilirsiniz.
Çok olası bir durum değil ancak Wubi kurulumunu uzun süre kullanırsanız bazı güncelleştirmelerden sonra böyle bir durum ile karşılaşmanız olası. Böyle bir durumla karşılaştığım için şahsen bir sonraki kurulum yöntemiyle devam ediyorum.
Tabi böyle bir durumun varlığından dolayı tamamiyla kullanmamak yanlış olur. Olası durumlar ve yapabilecekleriniz:
- Bir gün windows u açtığınızda sistemin dosyaları taranacak
- Siz farkında olmayacaksınız ancak sonra Ubuntu kurulumunda oluşturulan root.disk dosyası 0 KB boyutlarına gözükecek
- GRUB hatası falan diye araştırıp bir gününüzü verecekseniz şanlıysanız bir sonuca ulaşırsınız, Forumlardaki çoğu şeyi denedim ama sonuç alamadım
- Windows root.disk dosyasına müdahale edip bozuyor ya da tamamiyla siliyor. Sistemin gizli dosyalarını görünür yaptığınızda found000 gibi bir klasörde silinen verileri geri alabileceğinizden bahsediliyor. Ancak ben o klasörleri açmaya çalıştığımda erişim hatası veriyordu. Araştırmalarım sonucunda yine bir çözüm elde edemedim
- Windows’ta yakında bir zamanda geri dönüşüm noktası oluşturmuşsanız o seçeneği kullanabilirsiniz.
- Windows dosyaların bir önceki sürümlerine ulaşmanıza olanak sağlıyor. 0 KB’lık dosyanın üzerine sağ tıklayıp Özellikler/Önceki Sürümler tabından eski bir root.disk’e ulaşabilirsiniz
Üsteki çözümler root.disk geri getirmek adınaydı. Bunları geri getirseniz bile GRUB hatasını çözmüş olacak mısınız bilmiyorum ancak ext2read adındaki ufak bir program ile windows altında root.disk’in içeriğine ulaşıp verilerinizi kurtarabilirsiniz.
- Bir diğer yöntem benim sınırlı kaynaklarımdan dolayı uygulayamadığım LiveCD ile sistemi açıp onarabiliyorsunuz. Bununla ilgili anlatımlar internette mevcut
- root.disk bir kere kurtardıktan sonra yine liveCD ile mount ederek içeriğinize ulaşabiliyorsunuz. Anlatımlar yine internette mevcut
Bu kadar acı tecrübe tabi yeni ufukları yol aldırdı. Şu anda artık bir LiveCD’m var ve Ubuntu’yu tamamen Windowstan uzak[aynı HDD üzerinde ama:)] farkli bir partitiona kurdum. Bir sonraki yazıda da ondan bahsedeceğim.