YTU CE 2.Sınıf Güz Dönemi

YTU CE 2.sınıf Güz Dönemi

1.sınıfı bitirip okula biraz daha alıştığımız bu dönem içinde alınabilecek derslerle ilgili fikirlerimi paylaşacağım. Sadece buradaki fikirlere bağlı kalmayıp diğer öğrencilerin de fikirlerini alacağınızı umuyorum.

Ayrık Matematik

Önkoşulu olmayan, 4 kredilik ders. Sadece Banu Diri tarafından veriyor, tek grup yani. Başka bir grup seçme gibi bir şansınız olmadığı için bu konuda işinizi kolaylaştıracak bir şeyler söyleyemiyorum. Banu Hocayla ilk defa tanışacaksınızdır büyük ihtimal. Kendisi iyi niyetli bir hocadır. Dersleri neşeli geçer, sıkılmazsınız. Fırsat yakaladıkça soru-cevaplara katılmaya çalışın bence. Dersin amacı size bazı yeni kavramları tanıtmak diye düşünüyorum. Bu derste öğreneceğiniz konularla bir sonraki dönem açılan Algoritma Tasarımı dersinde karşılaşıyorsunuz. Banu Hocanın sınavları genelde basit oluyor. Eğer dersi takip edip, not aldıysanız.

Programlama Dilleri

Önkoşulu olan bir ders. İki grup ve iki farklı hoca var. Dersin içeriği C dilini daha detaylı öğretiliyor. Ödevleri ve labları var(bunları yapmanız öğrenmeniz açısından önemli). Amaç ve Cihan Hoca veriyordu ben aldığımda. Amaç Hoca, dersi daha iyi nasıl işleyebiliriz, öğrencinin derse katılmasını nasıl sağlayabilirim, sınavları daha iyi nasıl yapabilirim, ödevler nasıl daha verimli olabilir konularında kafa yoran ve öğrencinin fikirlerine önem veren bir hoca. Yani almakta pişmanlık yaşamazsınız. Cihan hocadan almadığım için birinci ağızdan yorum yapamıyorum. Ancak duyduğum kadarıyla; öğrenciyi aşağılayabilen, sınavları zor yapan, dersi ondan alan çoğu kişinin kaldığı. Cihan hocanın durumundaki yorumlar öğrenciye göre değişir. Ancak benim duyduklarım bu şekilde. Fikir isterseniz; fırsatınız varsa dersi Amaç Hocadan alın, ödevleri ingilizce verdiği için kızmayın, C’yi küçümsemeyin.

Assembly Dili

Yine önkoşulu olan bir ders. İki grup ve iki farklı hoca şeklinde olabiliyor. Bu dersin asıl hocası Tevfik(ATİ) Hocadır. Ancak benim aldığım zaman dersi Gökhan Bilgin de veriyordu. Yorumlarımı bu duruma göre yapacağım. Gökhan Hoca’dan ders alanlar bilirler, hoca yoklamayı takmıyor. Ancak bu dersi ondan alanların yorumlarına baktığım zaman, dersler pek verimli işlenmemiş. Dersi kolayca geçmek ve bir şey öğrenmemek için Gökhan Hocadan alabilirsiniz. Ancak ATİ derslerin her saniyesini işler. Dersler verimli geçer. Hocanın kendisi konuya hakim ve yaptığı işi ciddi bir şekilde yapıyor. Ancak öğrenciye yaklaşımı pek çok öğrenci tarafından olumlu değerlendirilmez. Öğrenciye kızar, fırsat bulursa dalgasını geçer. Ancak siz de olaya ciddi yaklaşır, ciddi sorular sorarsanız en güzel şekilde doyurucu cevaplar verir. Dersi yoklamayı takmayan bir hocadan alıp ATİ’nin derslerine girerek güzel şeyler öğrenip, sistemde dersi aldığınız hocanın sınavından kolayca geçebilirsiniz. O da bir tercih. Ancak ATİ’den alıp çok şey öğrenebilirsiniz. Dersi geçmenin zor olduğundan, ortalamanın düşük olduğundan bahsedenleri duyabilirsiniz. Gereken çabayı gösterirseniz geçmek çok da zor değil.

“Yıl olmuş kaç hala assembly öğretiyorlar”. Düşüncesiyle başlayan yakınmalara bence kulak asmayın. Dersin amacı genel olarak baktığınızda zaten bu değildir, olmamalıdır. İçerik olarak assembly dili işlenebilir. Ancak haftalar ilerledikçe olayın dil değil de bilgisayarın bilgiyi nasıl işlediği, altyapısının nasıl çalıştığı olduğunu görürsünüz. Derste öğrendiğiniz dili diğer dillerde yaptığınız gibi gidip pratik yapmanız şart değildir(Derste ATİ zaten uygulamalar yapıyor). Komutları kağıt üzerinde yazıp, çalışabilirsiniz bu ders için. Sınavlarda tanımlar, küçük programlar soruluyor.

Bu dersin benim tarafımdan tutulmuş notlarını Emre Demir‘den alabilirsiniz.

Lojik Devreler

Gökhan Bilgin bu dersi iki grup şeklinde veriyor. Donanım dersi olduğundan labı var. Yoklama alınmadığından az kişiyle, çok verimli olmayan(kişiye göre değişebilir) dersler işleniyor. Diğer donanım dersleri gibi dersten geçip kalmanız labdaki durumunuza bağlı. Bu yüzden lab eşiniz önemli. Lablarda bolca şey öğreneceğinizden emin olabilirsiniz. Zevkli bir ders. Lablardan önce ufak quizler yapılabiliyor, başarısız olursanız labtan atılıyorsunuz. Assembly diliyle beraber bu derste de 0 ve 1 ler ile neler yapıldığını göreceksiniz.

Nesneye Dayalı Kavramlar

Bu ders Yunus(YES) Hoca tarafından tek grup olarak veriliyor. Yoklamayı önemsemeyen bir diğer hocamız. Dersin dili İngilizce olabilir. İngilizce’yse İngilizce işlensin taraftarıyım. Ancak derste hocayla konuşup kendi aranızda anlaşıp dersi Türkçe işletebilir veya en sonda Türkçe özet geçmesini isteyebilirsiniz. Bu ders, nesneye dayalı programlamaya hazırlık dersi. Java dili kullanılıyor. Direkt Java diline giriş yapmıyorsunuz, nesneye yönelik düşünebilmeniz için kavramlar işleniyor, olaylar anlatılıyor. Algoritma çizimine benzer bir şey olan UML şeması kuralları anlatılıyor. Sınavlarda UML şeması verilen bir programı kodlamanız isteniyor genelde. Sistemde labı olduğu gözükmese bile Yunus Hoca lab uygulaması yapıyor. Bahar döneminde bu dersin devamı olan N.D.Programlama dersi var, o yüzden bu dersi geçmeniz ve konuları öğrenmeniz önemli.

Bölüm Kültür Dersi

Bu ders için iki seçeneğiniz oluyor. İngilizce Okuma Konuşma ve Akademik Rapor Hazırlama gibi bir ders. Ben ikincisini aldım ve ondan bahsedeceğim. Eğer İngilizce’niz iyiyse ilkini alır, kolayca geçerseniz. %30luk İngilizce kotasını da biraz doldurmuş olursunuz. Ancak ikinci ders de pek zor değil. İki sunum yapıyorsunuz(sunum yapma yeteneğinizi geliştiriyor), derste çeşitli aktiviteler oluyor(takım çalışması). Sınavlarda dersin ilk haftalarında işlenen slaytlardan, rapor hazırlama tekniklerinden sorular oluyor. Ben aldığımda dersi Banu Hoca veriyordu. Zevkli bir ders olmuştu.

Diferansiyel Denklemler

Çeşitli denklemlerle uğraşıyorsunuz. Denklem çözüm teknikleri var. Derste bunlar anlatılıp örnekler çözülüyor. Sınavlarda da benzer şeyler soruluyor. Biraz ezber üzerine kurulu. Matematik 2’de öğrendiğiniz türev, integrali bolca kullanıyorsunuz. İnternet üzerinde çeşitli kaynaklar var(çoğu ingilizce), bunlardan faydalandıktan sonra çıkmış soruları çözerseniz sınavlar kolay geçecektir.

Yukarıda bilgiler benim 2012-2013 döneminde aldığım dersler üzerine yapılmış yorumlardır. O zamanlar durumlar bu şekildeydi. Sizin zamanınızda olabilecek değişikliklerden dolayı sorumluluk kabul etmem.

Başarılar.