YTU CE 2nin2si

Bu blog yazısında YTU bilgisayar mühendisliği 2.sınıf 2.dönemiyle ilgili faydalı olabileceğini düşündüğüm bilgiler paylaşacağım. Kendi açımdan düşündüğümde döneme başlamadan önce böyle bir yazıyı okumak isteyeceğimi düşünüyorum. Üst devrelerden ufak ufak bilgilerle sonuçlara varmak biraz zor oluyor. Bir dönem ile ilgili ihtiyaç duyulabilecek bilgilerin bir arada bulunması zaman kazanımı açısından da iyi olacaktır. Bu motivasyonla yazıyorum. Öncelikle dönemin benim açımdan nasıl geçtiğini sonra alınabilecek/aldığım derslerle ilgili başlıklar halinde fikirlerimi paylaşacağım.

Bu dönem benim için pek verimli geçmedi diyebilirim. Diğer bahar dönemleri gibi. Bahar sendromu diye bir hastalığım olduğunu düşünmeye başladım. Liseden beri gelen bir şey. İlk dönem iyi, ikinci dönem kötü. İsteksizlik. Derslerden sadece geçmenin manasızlığı. Kalmanın dünyanın sonu olmayacağı. İstediğim zaman geçerim zaten düşüncesi. Bu gibi nedenlerden dolayı en düşük ortalamamın olduğu dönem oldu. Ama paylaşacağım şeyler yapmadığım, yapıldığında derslerden başarılı olunacağını düşündüğüm gözlemlerdir. Birinci dönemin iyi geçmesinin gazıyla güz döneminde 12 tane ders aldım. Bu derslerle ilgili düşüncelerim:

Nesneye Dayalı Programlama

Ders tek grup ve tek hoca şeklinde olduğu için bu konuyla ilgili bir şey söylemeye gerek yok. Dersi YES veriyor. Ders nesneye dayalı kavramların devamı olduğu için bu dersi almak için o dersi geçmeniz gerekiyor. Geçmekle de yetmiyor. Anlamış, kavramış olmanız gerekiyor çünkü NDP dersi NDK dersinin devamı, üzerine kurulduğu bir ders. Ders sistemde İngilizce görünüyor. Ben hocanın dersi ingilizce anlatabilecek kadar İngilizceye hakim olmadığını düşünüyorum. Hoca da öğrenci yanlısı olduğudan dolayı Türkçe işlemeye istekli. Buna genelde sınıf karar veriyor. Sevimli bir kaç arkadaş İngilizce anlatması konusunda ısrar etmese hoca TR anlatabilir. Hocanın dersi TR anlatmasının öğrenci açısından daha faydalı olacağını dusunuyorum bu ders için. O şekilde daha iyi anlatıyor. Devam zorunluluğu olmadığı için bir kaç hafta sonra gelen sayısı çok az oluyor. Sınavlarda ingilizce(hocayı kızdırmazsanız TR tahtaya yazıyor). Sınavlar genelde önceki senelerde sorduğu sorulara benziyor. O sorular üzerinde çalışarak rahatlı geçebilirsiniz. Labı olan bir ders, sistemde öyle gözükmüyor olabilir. Lablar basit oluyor. Arkadaşlarınızla beraber yapıp o lablardan yüksek notlar alabilirsiniz.

 Vize-Final Soru-Cevapları        Proje Ödevi

Veri yapılari ve Algoritmalar

MEK ve Yahya hoca veriyor bu dersi. Önemli bir ders. 3ün1inde Algoritma Analizi diye bir dersin ön şartı. Ben Yahya hocadan aldım. Kendisi tecrübeli konulara hakim bir kişi. Derslerde ders dışında anlattığı şeyler dinlemeye değer. Ancak, derslerde belirgin bir konu akışının olmaması. Anlattığı konunun başlığını bile söylemez :) Ulaşılamaması. Kendisi sadece bu ders için okula geliyor. Mail aracılığıyla haberleşen yoktur heralde. Bölümün sitesinde bulunan sayfasından kendisinin sorumlu olmadığını söylemiştir. Belirsizlikler yaratan bir durum. Her hafta ödev verir. Verdiğini düşünür. Ödev vermesi, yapılması faydalı şeyler. Ama ödev verip vermediği belli değildir. Sesi çok az çıkar, ön sıralarda değilseniz duyamazsınız. Diyeceğim son şey, hoca çok iyi ama bize/bana göre değil. Dersi bıraktım zaten. Çalışmıyordum, öğrenmeden de geçmek istemiyordum. Dersi döndüğümde MEKten alacağım. Sistemde labı olduğu gözükmüyordur belki ama bir kaç ödevi lablarda göstermenizi isteyecekler. Ödevler C dilinde isteniyor. Bu yüzden bahar dönemindeki Programlama Dillerinde anlatılan C konularını iyice kavramanız gerekiyor, yoksa sıkıntı yaşarsanız. 3 tane vize yapıyor. Bu bence iyi bir şey. Bu 3 vizeden yüksek olan iki tanesinin notunu alıyorlar.

Sistem Analizi ve Tasarımı

Göksel ve Oya hoca veriyor bu dersi. Ben Oya hocadan aldım. Proftur falan diye düşünmüştüm, yoklama almıyormuş dediler. Olmazsa gider Göksel hocanın dersine girerim demiştim, ama olmadı. Yoklama alıyormuş. Farklı gruplar olsada işledikleri konular,yaptıkları şeyler ve sınavlar ortak. Oya hocayı sınıfta dinleyemedim hiç bir zaman. Akıcı konuşmuyor, cümleleri hiç bitmiyor. Sürekli ıııılıyor. Dersi tekrar alacak olsaydım, Göksel hocadan alırdım. Dersin labı var, arkadaşlarınızdan alıp gösterebilirsiniz sıkıntı olmuyor. Ama yapabiliyorsanız kendiniz yapın bence. Bu derste bir proje yapmanız gerekiyor. 4-5 kişilik bir grup oluşturup bir proje yapmanızı isteyecekler. 2.vize notunuz olacak bu. Proje arkadaşlarınız önemli, projeyi yapabilmek adına, yeni arkadaşlar kurmak adına, yeni şeyler öğrenmek adına güzel bir şey. Diyagramlar başlığı altında geçen şeyleri öğrenmeniz gerekiyor, her sınavda soruyorlar. Zor şeyler değil. Dersin bir kitabı var. Almanız gerekmiyor bence. Kitapta çok detaylı ve uzun anlatılmış. Amacınız o kitaptan sınava çalışmaksa paylaşacağım Göksel hocanın sunumlarına çalışın daha iyi. Kitabın özeti onlar zaten.

Göksel Hocanın Sunumlari        Yapılan Projenin Raporu

Sayısal Analiz

Tek hoca tek grup yine. Derste yoklama alınıyor. Virgüllü sayılarla uğraşmayı sevmiyorsanız, bu dersi de sevmeyecekseniz. Kendi kendinize öğrenmeyi biliyorsanız, sınava üç gün kala not bulup dersi geçebilirsiniz. Dönemin sonuna doğru verdiği toolkit’i yapın bence, sizin dönem de verirse tabi. Hem programlama açısından hem de dersin konuları açısından çok şey öğreniyorsunuz. Bu toolkitten dönem başında bahsederse dönem içinde yapmaya başlayın siz ufak ufak. Dönemin sonunda sıkıntı yaşamazsınız.

İstenen Toolkit Detaylari           Yaptığım Toolkit

Elektronik Devreler

Lojik dersini aldıktan sonra bu dersle ilgili bir şey söylememin gereksiz olduğunu anlayacaksınız zaten. Labları çok önemli. Onları yaparsanız adam akıllı dersi geçtiniz demektir. Bu yüzden lab arkadaşınızı siz seçiyorsanız kimi seçtiğiniz çok önemli. 4 labın üçünü tam, birini yarım yapmıştım. Vize 35, final 1 notumla DC alarak geçtim. Amaç eğer geçmek ise.

Mesleki İngilizce

Bu dersin bir diğer alternatifi var. Ben bu dersi aldığım için bu ders ile ilgili yazacağım. Yeni gelen bir hoca dersi veriyordu. Dersi ingilizce işledi bir kaç hafta. 6-7 tane ingilizce makalenin içeriği hakkında konuştu. Sonra herkese bir konu veriyor ya da siz seçiyorsunuz. O konunun sunumunu yapıyorsunuz(2.vize notu oluyor). Sunumu ingilizce yapmak zorunda değilsiniz demişti hoca. Sınavları o 6-7 tane makalede geçe cümleler, kelimeler ile ilgili boşluk doldurma, paragraf yazdırma,kelime yerleştirme, anlatımı bozan cümleyi bulma gibi sorular içeriyor.

İstatistik ve Olasılık Hesapları

Bu dersi de her sene aynı hoca veriyor sanırım. İki grup ama hoca aynı. Basit bir ders, hoca iyi niyetli. Sınavlara formül kağıdı ile giriyorsunuz. Az soru soruyor. Defterde bulunan örneklerin farklı değerleriyle soru sorduğu da oluyor.

Bilgisayar Semineri

Bizim dönemde ATI ve Hakkoymaz veriyordu dersi. Sıkıntısız geçmek istiyorsanız Hakkoymaz’dan alın. ATI sizi canınızdan bezdirebilir, tek kredilik ders için yaptıklarına bak diyebilirsiniz. Bu derstte ilk 5 hafta başka insanlar gelip bir şeyler anlatıyorlar. Diğer haftalarda sizler sunum yapıyorsunuz. Sadece final sınavı oluyor. Yapılan sunum konularından sorular soruyorlar. Öneri formu: hangi konuyu ve alt başlıklarını içeren bir sayfalık form oluyor. Sonra sıra size geldiğinde bir rapor hazırlıyorsunuz ve sunumuzu yapıyorsunuz hepsi bu.

Ekonomi

Üstten aldığım ve bıraktığım bir ders. Her sene aynı soruları soruyor sanırım. Zamanı gelince alabileceğiniz gibi üstten de alıp geçebilirsiniz. Her dönem açılıyor diye biliyorum. Fazlaca ders almışsanız bu şimdilik dursun bence ortalamayı düşürmekten başka işime yaramadı.

Baya uzun bir yazı oldu. Söyleyeceklerim bu kadar. Ancak daha sonra detaylı bilgi almak isterseniz, her zaman bana ulaşıp sorabilirsiniz. Bu dönemden çıkardığım sonuç: bir sürü ders almanın bir anlamı yok, onlar bir yere kaçmıyor. Dönem ilerledikçe okulda öğrendiğiniz şeyler değil de kendi çabanızla öğrendiğiniz, ilginizi çeken şeyleri öğrenmenizin daha önemli olduğu görüyorsunuz. Bunu yapabilmek ekstra zaman gerektiriyor, ekstra çalışma gerektiyor. Bu yüzden az sayıda “işe yarar” dersleri almayı düşünüyorum bundan sonraki dönemler için.

Aynı dönemi okumuş, farklı fikirleri olan arkadaşlarda kendi fikirlerini paylaşabilirler. İyi çalışmalar.