Android ve Launcher'lar

Galaxy S3 ile ilgili gözlemlerimi yazmaya uzun süre ara vermişim. Yeni bir şeyler keşfedince, farkedince birden bir dürtü geliyor hadi bunu birileriyle paylaş diye. Facebook ve Twitter da paylaşmak geliyor önce aklıma, sonra kime ne bunlardan deyip vazgeçiyorum. Belki onların konseptini tam algılayamadım henüz :). O yüzden blog herkese açık olsada bir anlamda sadece kendim için ya da birileri bulur da faydalanır diye yazıyorum.

Yeni telefonu aldığımdan beri Android dünyasına daha hızlıca adımlar atıyorum. Bu süreçte farklı ve güzel şeyler öğreniyorum. Mesela bir kaç gün önce Android sürümlerinin kod isimleri alfabetik sıraya göre veriliyormuş. İlginç buldum ve öğrenince gülümsedim biraz nedendir bilinmez. Bir blog yazısı olabilecek bir çok konu olsada elimde oturupta tam bir blog yazısı haline getiremiyorum. Ama bazılarına yazmasam olmaz tabi tarihi not düşmek gibi oluyor benim için.

Gelecekte öğreneceğim şeylerin yanında bu günkü Android’teki launcher/arayüzlerin ne olduğunu, ne kadar güzel bir durum olduğunu öğrenmem çok basit kalacaktır ama yazayım istedim. Evet ne diyordum bu launcher’lar az önce yine karşıma çıktı, bu kelime ve nedir ne değildir diye etrafa bakınayım dedim. Telefonun arayüzü / görüntüsünü tamamen değiştiren çok güzel yazılım parçaları. SGS3’te touchwiz denen arayüz varsayılan olarak geliyor ve daha öncesinde pek çok şikayet duymuştum touchwiz ile ilgili, pek beğenilmiyormuş. Şimdi anlamaya başlıyorum haklılarmış da :).

Ben de bir tane indireyim deneyeyim dedim ama durum biraz farklı olduğu için önce nasıl yapıldığına Youtube’dan falan bakayım dedim. Pekte zor bir işlem değil. Önce hangi launcher’ı kuracağınıza karar veriyorsunuz. Benim baktıklarım arasında en popülerleri Apex, Nova, ADWLauncher, Launcher Pro, Go Launcher EX diye not aldım. Birinden sıkılırsam diğerlerine göz atacağım. Diğer bir husus eğer vazgeçersem üreticinin - burada samsung/touchwiz oluyor- launcherına nasıl geri dönerim sorusu geliyor akla. Bunun için manual olarak kendimiz ayarlar, uygulama yönetici(app manager), Hepsi(all) bütün uygulamaları listeleyerek ismi geçen launcherı bulup “clear defaults” seçeğine tıkladıktan sonra geri tuşuna basıyoruz. Bu sırada ufak bir pencerede hangi launcher’ı kullanmak istediğimizi soracak. Bu size zor geliyor ise etrafa bakındığım sırada başka sayfalarda önerilen Home Switcher uygulamasına göz atabilirsiniz. İndirip kullanmadım ama önceki yöntem uzun geldiyse bu işinizi görecektir diye umuyorum.

Android özelleştirilebilmesinin güzelliklerinden biri olsa gerek bu launcher’lar. Üreticinin size sunduğunu beğenmediyseniz gidip Play Store‘dan indirip farklı bir tane deneyebilirsiniz. Size hitap edecek bir tane mutlaka çıkacaktır. Ben ilk önce ve şu anda sadece Go Launcher’ı denedim ve şok oldum açıkcası. Telefon bambaşka bir şeye büründü. Harika bir şey oldu. Daha tam anlamıyla incelemedim, bir göz gezdirdim ancak tek kelimeyle mükemmel diyorum pişman olmam inşallah :P. Kullanıp kurcaladıkça kendime göre eksikliklerini ve güzelliklerini fark edeceğim elbette.